Astăzi 04-10-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Nu permitem ca drogurile să schimbe destine!

Vineri, 16 martie 2018, în intervalul orar 1000-1130, la sediul Inspectoratului Școlar  Județean Giurgiu, a avut loc o activitate de prevenire a delincvenței juvenile, intitulată „Drogurile schimbă destine”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog și cu Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, reprezentând un proiect local de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal.

Activitățile de informare/educare/sensibilizare cu privire la  riscurile consumului de droguri, analizarea legăturii dintre consumul de substanţe interzise şi infracţionalitate, prezentarea factorilor de risc în cazul bolilor asociate consumului de droguri au fost susținute nu doar de specialiști în domeniu (reprezentanți ai Sectorului Reintegrare Socială din Penitenciarul Giurgiu, Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, Inspectoratului General al I.S.J.  Giurgiu, cadre didactice), dar și de către persoane private de libertate care, în trecut, au căzut în mrejele acestor „fabrici de visuri” (2 deținuți din regimul închis, condamnați pentru infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000).

Activitatea a coincis cu celebrarea zilei de 24 martie, Ziua Internațională a Teatrului pentru copii și tineret, oferind oportunitatea exersării, de către persoanele private de libertate, în cadrul comunităţii locale, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială.

Contactul celor 125 de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Ion Maiorescu și de la alte 3 unități de învățământ liceal din municipiul Giurgiu cu persoanele private de libertate, dar și mărturiile acestora, au permis elevilor învățarea prin modelare și generalizarea inhibării comportamentelor ce provoacă urmări negative. Prin încurajarea reflecțiilor asupra consecințelor delincvente și infracționale pe termen lung, s-a urmărit stimularea dezvoltării gândirii prospective, atât a tinerilor liceeni, cât și a persoanelor custodiate – exemple motivaționale și tipare de analiză pentru stabilirea unor alegeri constructive.

Conștientizarea pericolului se realizează, de obicei, prin propriile trăiri, eveniment nefast și mult tardiv pentru regret, căci efectele lui se pot instala iremediabil. Trebuie să învățăm încet, încet, să trăim din exemple, să fructificăm experiențele celor de lângă noi și să resimțim efectele negativului doar prin puterea empatiei.

Noi nu permitem ca drogurile să schimbe destine! Urmează-ne exemplul! Fii tu un exemplu!

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii