Congresul Internaţional al Tinerilor Medici şi Studenţilor la Medicină
În perioada 10 – 13 mai a.c., s-a desfășurat, la Cluj-Napoca, Congresul Internaţional al Tinerilor Medici şi Studenţilor la Medicină – MEDICALIS 2018 – Ediţia a -19-a. Congresul, coordonat de Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, este unul dintre cele mai importante evenimente pentru studenţii şi tinerii medici din România.
În spiritul deja consacrat al congresului, programul ştiinţific a cuprins conferinţe şi work-shop-uri de interes şi actualitate, iar, cu această ocazie, vineri, 11 mai, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin reprezentanții Direcţiei Medicale şi ai Penitenciarul Spital Dej, a organizat, în cadrul congresului, un work-shop dedicat în întregime „medicinei penitenciare”.
Temele prezentate în cadrul programului de workshop au fost următoarele:
1. IMPLICAȚII MEDICO-LEGALE ÎN PRACTICA JUDICIARĂ (Profesor asociat Dr. Costel Siserman – IML Cluj; Dan Ureche MD UMF Cluj; Bianca Cardan – masterat UMF Cluj);
2. SĂNĂTATEA MINTALĂ, GERIATRIA ŞI ÎNGRIJIRILE PALEATIVE ÎN SISTEMUL PENITENCIAR ROMÂNESC (Cosmin Decun MD – Penitenciar Timişoara);
3. EPILEPSIA SECUNDARĂ – STUDIU DE CAZ (Cornelia Nistor MD – Penitenciar Satu Mare);
4. ASPECTE DE ETICĂ MEDICALĂ PRACTICĂ ÎN SISTEMUL PENITENCIAR (Claudiu Jeler MD – Penitenciar Spital Dej);
Lucrările prezentate au fost susţinute de cadre medicale cu experienţă în sistemul penitenciar, fiind abordate, în acest context, aspecte cu privire la particularităţile acordării asistenţei medicale pentru persoanele private de libertate.
În cadrul congresului a avut loc şi work-shop-ul „Medicina închisorii” care a vizat, alături de vizitarea Penitenciarului Spital Dej, familiarizarea tinerilor medici și studenți cu particularitățile patologiei deținuților, precum și acordarea de asistență medicală pentru deținuții din rețeaua medicală a administraţiei penitenciare.
Totodată, sâmbătă, 12 mai, în cadrul aceluiași eveniment, a fost susținută prezentarea stadiului implementarii proiectului Erasmus + MenACE- Mental health, aging and palliative care in European prisons (2016-1-RO01-KA204-024685).
Acest proiect, în care Administrația Națională a Penitenciarelor este partener, urmărește îmbunătățirea calității vieții persoanelor private de libertate, prin specializarea personalului din penitenciare pentru a putea acorda îngrijire adecvată celor care se confruntă cu probleme de sănatate mintală, celor care sunt afectati de procesul de îmbatranire, precum și celor care suferă de boli cronice progresive și incurabile, și au nevoie de îngrijri paliative sau terminale.