Astăzi 03-11-2024 sunt: 24626 persoane private de libertate

Mai poate fi părintele un model?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marți, 08 mai 2018, în sala mare a Consiliului Județean Vaslui, Penitenciarul Vaslui a fost promotorul și gazda activității – Mai poate fi părintele un model? Metode psihopedagogice în educația adulților instituționalizați – eveniment susținut de personalități marcante din mediul academic, pedagogic, clerical.
Seminarul a reprezentat o activitate de formare profesională destinată educatorilor și preoților de penitenciare, dar și celorlalte categorii profesionale (psihologi și asistenți sociali), reunind 37 de specialiști din penitenciarele regiunii N-E.
Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților unor instituțiilor publice precum: Prefectura Vaslui, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui, Protoieria Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul Vaslui”, Serviciul de Probațiune Vaslui, precum și de prezența unui reprezentant al Direcției Reintegrare Socială din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Prelegerile au fost susținute de invitați de marcă, cu o contribuție metodică notabilă în domeniile de interes:
„Educarea adulților instituționalizați – specificitate, strategii, tendințe” – profesor universitar, doctor în pedagogie Constantin CUCOȘ – director Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași;
„Sentimentul apartenenței” – profesor universitar doctor Laurențiu ȘOITU – Departamentul de Științe ale Educației din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași;
„Responsabilitatea parentală și cea filială în contextul provocărilor socio-culturale asupra familiei actuale” – conferențiar universitar doctor Maria-Marinela MIHĂILĂ – Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filozofie și Științe Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași;
„Mai poate fi părintele un model? – Despre cum e posibilă schimbarea. O abordare interdisciplinară” – doctor Rodica POP – membru al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Istorie și Știință al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași;
„Părinți de caracter, fii cu caracter”– Preot Florin SMARANDI – coordonatorul preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor și profesor de comunicare al Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Prin desfășurarea acestui seminar s-a urmărit prezentarea problematicii actului educațional în penitenciar, identificarea unor soluții practice pentru problemele întâmpinate în intervenția educativă și terapeutică a persoanelor private de libertate, dar, cel mai important, încercarea de a identifica, învăța și prelua, de la personalități marcante în domeniu, idei, metode moderne, soluții și concepte diferite de cele utilizate în prezent, și care să conducă la identificarea problemelor întâmpinate în educația persoanelor custodiate.
La rândul lor, reprezentanții instituțiilor participante au oferit idei, soluții, propuneri de colaborare pentru eficientizarea activității de intervenție educațională, axate pe nevoile reale ale deținuților, conturând astfel convingerea că demersul specialiștilor din sectorul Educație și Asistență Psihosocială va deveni un real succes.
Concluzia desprinsă a fost aceea că singura modalitate viabilă de a reduce infracţionalitatea este implicarea comunităţii. Colaborarea cu reprezentanţii instituţiilor locale în desfăşurarea activităţilor destinate reintegrării sociale a deţinuţilor, investiţia în formarea şi perfecţionarea profesională a personalului responsabil, capabilitatea de a oferi metode și modele de bune practici de dezvoltare personală constituie alternative viabile de acţiune pentru prevenirea recidivei şi creşterea calităţii vieţii în detenţie, precum şi premisele unei comunităţi mai sigure.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii