Astăzi 23-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Libertate prin lectură

Lectura este singura activitate care-l împinge pe individ să vadă dincolo de el, să evolueze, prin autodepăşire, şi să se integreze, astfel, în lume.
Pornind de la acest adevăr, vineri, 26 iulie, o echipă formată din 4 voluntari, reprezentanți ai Asociației „Fight for Freedom”, a susținut, în Penitenciarul Vaslui, o primă activitate din cadrul proiectului „Libertate prin lectura de cărți”.

De ce o astfel de promovare într-un penitenciar?

Pentru că 2 dintre voluntarii prezenți au stat, cândva, în spatele gratiilor. Iar cei 2 au venit și au prezentat, în fața a 78 de deținuți, exemplul lor personal de după perioada detenției, un exemplu transpus în modele de viață, în modele de reușită.
Scopul proiectului este acela de a cultiva interesul deținuților pentru lectură, în vederea dezvoltării lor personale, a reintegrării sociale și oferirea unor noi perspective asupra vieții.
Deținuții au fost ajutați să înțeleagă că lectura nu este o simplă activitate ocupațională, ci un mod prin care ei pot să se detașeze de o lume în care visurile sunt oprite, temporar, de bariera realității. Dar lectura le permite să ridice această ancoră și, ușor, ușor, să navigheze spre atingerea altor țeluri: dezvoltare prin cultură, redescoperirea iubirii și a speranței, reproiectarea ideii de fericire.
Lectura în penitenciar este un mijloc de eliberare a persoanei din fața problemelor. Lectura în spatele gratilor învață și formează individul de a redeveni uman, îl învață să se detașeze de propriile probleme și să gândeaacă pozitiv. Lectura învață individul închis să se desprindă de cel care a fost și să mediteze asupra scopurilor viitoare, îl învață să redescopere lumea, dar și pe el însuși, îl ajută să-şi reconstruiască personalitatea, să îi dea consistenţă.
Prestația invitaților în fața deținuților, dialogul interactiv declanșat au întărit convingerea în reușita acestui proiect, în sensul în care lectura îi poate face pe deținuți să fie morali, îi determină să aleagă decizii înțelepte, le dezvoltă simțul civic, îi formează în a gândi dincolo de interesul personal, spre binele societății.
La finalul activității, voluntarii asociației „Fight for Freedom” au donat bibliotecii penitenciarului un număr considerabil de cărți și au distribuit pliante de promovare a unor cursuri de dezvoltare personală pentru deținuți, cursuri ce vor fi susținute tot de către voluntari ai asociației.
Proiectul se va desfășura în perioada iulie-decembrie 2019, iar printre obiectivele acestuia se regăsesc actualizarea stocurilor de carte cu apariții noi din perioada contemporană și renovarea spațiilor/a bibliotecilor unde sunt depozotate cărțile. Adresabilitatea proiectului vizează un număr de 670 de deținuți din Penitenciarul Vaslui.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii