Astăzi 25-07-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Lecții de gătit la C.E. Buziaș

Se spune că educarea de noi abilități joacă un rol crucial în supraviețuire. Ne naștem cu un bagaj genetic predefinit, însă trăim într-o lume în continuă transformare, ceea ce ne obligă la adaptare prin dezvoltarea cunoștințelor și experiențelor noastre.

Mediul carceral impune familiarizarea cu o serie de restricții, transformarea unor cutume și armonizarea lor cu standardele, dar deschide, în același timp, posibilitatea exersării și educării unor comportamente care pot orienta o perspectivă de succes asupra vieții postdetenție.

Aceste teorii fundamentează multe dintre inițiativele asociate reintegrării sociale din mediul carceral. Elementul practic și de învățare prin exersare câștigă teren în fața clasicului cerc predare-învățare, iar de rezultatele acestei dinamici ne vom bucura toți.

Reprezentanții Centrului Educativ Buziaș, prin inițierea unui proiect de dezvoltare a abilităților de gătit, au deschis această nouă dinamică pentru tinerele custodiate. Astfel, pe lângă posibilul viitor impact asupra vieții personale, lecțiile de gătit devin temelii pentru reintegrarea lor socio-profesională.

Au învățat rețete, le-au pus în practică, au văzut rezultatul muncii lor și au zâmbit! Pentru multe dintre ele, proiectul a constituit primul contact cu bucătăria, iar pentru altele, o revelație. Dacă pentru mulți, a găti constituie o opțiune, pentru ele poate deveni o modalitate de a se detașa de infracționalitate, o pasiune sau chiar o meserie.

Astfel de activități se nasc din dorința de a le oferi persoanelor custodiate noi răspunsuri la provocările pe care comunitatea le adresează, însă rezultatele vin în timp și doar printr-un efort conjugat.

Acum, noi le-am învățat să gătească, va veni rândul vostru să le acceptați efortul!

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii