Astăzi 17-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

„Între chin și amin” – proiecție în penitenciar

Joi, 12 decembrie 2019, cu sprijinul acordat de Rotary Club Băile Felix, Penitenciarul Oradea a avut privilegiul să primească vizita regizorului Toma Enache și a actorului Vali V. Popescu, urmată de proiecția filmului „Între chin și amin”.

„Între chin şi amin” este o cutremurătoare ecranizare a „Fenomenului Piteşti”, un episod apoteotic al experimentelor de tortură şi dezumanizare pe care comuniştii le-au derulat în lagăre şi închisori, la începutul anilor 1950.

Vizionarea filmului „Între chin și amin”, de către deținuți, dar și de o parte a cadrelor, a implicat un tumult emoțional deosebit, fapt care a impresionat invitații, cu atât mai mult cu cât Penitenciarul Oradea este prima unitate de detenție din România care a găzduit proiecția acestuia. Emoțiile au fost resimțite și de regizorul Toma Enache – „am considerat că este de datoria noastră să povestim lumii, atât cât putem noi, despre aceste adevăruri dureroase, despre suferințele îndurate de acești superoameni, despre puterea lor de a răbda, și în final, de a ierta.” 

La final, au avut loc discuții interactive între deținuții care au vizionat filmul și regizorul, respectiv actorul din rolul principal, astfel că, aceștia din urmă au putut afla informații „la cald” despre impactul pe care l-a avut proiecția în rândul spectatorilor, dar au oferit, totodată, și detalii privind trăirile din timpul filmărilor.

Prezența regizorului Toma Enache și a actorului Vali V. Popescu a contribuit la amplificarea impactului filmului, precum și la conturarea unei imagini mult mai clare asupra motivației care l-a determinat pe regizor să pună în scenă una din cele mai atroce experiențe de dezumanizare din perioada comunistă.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii