Marți, 26 noiembrie 2024, a avut loc o întâlnire de lucru dedicată activității „Bune practici – elemente din teoria și practica jurisprudenței în activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate”.
Evenimentul a avut loc la sediul Curții de Apel Cluj și a reunit reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv: directorul general adjunct, domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, și directorul Direcției Juridice, domnul comisar șef de poliție penitenciară Mihai MOCANU și reprezentanți ai Curții de Apel Cluj: doamna Dana-Cristina GÎRBOVAN, președinta Curții de Apel Cluj, doamna Iuliana MOLDOVAN, președinta Secției Penale și de Minori a Curții de Apel Cluj, și doamna Stanca-Ioana MARCU, judecător.
În plus, au participat judecători de supraveghere a privării de libertate, alături de directori și consilieri juridici din penitenciarele din regiunea nord-vest: Gherla, Spital Dej, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare și Oradea.
Întâlnirea a oferit oportunitatea de a se face analiza principalelor provocări întâmpinate în practică, legate de interpretarea actelor normative care reglementează cadrul execuțional-penal. Participanții au pus în discuție dificultățile apărute în aplicarea acestora și au explorat soluții pentru îmbunătățirea activităților specifice ale instituțiilor implicate.
Scopul acestor discuții constructive a fost consolidarea colaborării interinstituționale, ceea ce ar putea conduce la o mai mare eficiență și productivitate, aducând beneficii semnificative pentru toate părțile implicate în procesul de justiție și în gestionarea privării de libertate.
De asemenea, evenimentul a oferit prilejul pentru prezentarea rezultatelor parțiale ale proiectului HE4Her – Health Empowerment For Women involved with The Criminal Justice System 2023-1-RO01-KA220-ADU-000156137, coordonat de Penitenciarul Gherla. Proiectul se află la jumătatea perioadei de implementare și are ca obiectiv principal creșterea gradului de alfabetizare în domeniul educației pentru sănătate a femeilor implicate în sistemul de justiție penală.