Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” partener de nădejde al sistemului penitenciar românesc, a găzduit, vineri, 4 octombrie 2024, ”Festivalul Național de Folclor pentru Deținuți”, demers ajuns deja la cea de-a șasea ediție. Evenimentul, a cărui deschidere oficială a fost realizată de directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, doamna chestor de poliție penitenciară Ioana-Mihaela MORAR, s-a desfășurat în prezența unor oaspeți de seamă, colaboratori instituționali și tradiționali ai sistemului penitenciar.
Ediția din acest an a ”Festivalului Național de Folclor pentru Deținuți” marchează începutul unei serii bogate și variate de activități dedicate Zilei Mondiale a Educației, celebrată anual pe 5 octombrie. Cu această ocazie, evenimentul a inclus și un stand expozițional dedicat acestei sărbători.
Festivalul a prezentat publicului obiecte artizanale cu specific traditional confecționate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor de creație derulate în 17 unități penitenciare (Aiud, Bacău, Botoșani, Brăila, București-Jilava, București-Rahova, Focșani, Găești, Gherla, Mărgineni, Ploiești, Ploiești-Târgșorul Nou, Slobozia, Tulcea și centrele Craiova, Tichilești și Tg. Ocna). Totodată, au fost organizate și trei ateliere demonstrative, susținute de persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, Penitenciarul București- Jilava și Centrul de Detenție Brăila – Tichilești.
Promovarea artei populare tradiționale în mediul penitenciar reprezintă o modalitate directă și eficientă de educare în spiritul atașamentului față de valorile morale ale poporului român, față de tradițiile și obiceiurile vechi, dezvoltând spiritul de apartenență și comunitate.
Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor își exprimă recunoștința pentru colaborarea și sprijinul constant oferite, timp de 11 ani, de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, prin intermediul doamnei director general, conf. dr. Paulina POPOIU.