Fie că vorbim de delincvență juvenilă sau de infracționalitate în rândul adulților, ambele afectează conviețuirea socială, familia, liniștea, siguranța noastră, a tuturor, dar și societatea în general, economia și buna dezvoltare a statului. Pe de o parte, scopul executării pedepsei este acela de a preveni săvârșirea de noi infracțiuni după ce deja a fost aplicată o pedeapsă, dar pe de altă parte, ideal ar fi să reușim să prevenim infracțiunile înainte de a se pronunța o condamnare.
Cu ajutorul agenților și ofițerilor din penitenciare, al colaboratorilor, inițiem, sprijinim și ne implicăm în acțiuni de prevenire a infracționalității, atât în rândul persoanelor custodiate, dar și în societate. Fiecare dintre noi putem preveni săvârșirea de infracțiuni sau de noi infracțiuni, ajutându-i pe cei din apropiere să înțeleagă consecințele comiterii unor ilegalități, faptul că pot pierde oamenii dragi, locul de muncă, traiul de care se bucură în prezent, dar cel mai important lucru, LIBERTATEA de a face ORICE este legal dincolo de gratii.
Un astfel de demers este cel desfășurat în baza protocolului încheiat de ANP cu Asociația Viață fără violență, în luna iunie 2016 și în baza căruia s-au realizat vizite în instituțiile de învățământ din București la care au participat reprezentanți ai celor două instituții și au discutat cu tinerii despre efectele nocive ale infracționalității, consecințele unei condamnări, dar și despre posibilitățile de reintegrare ale persoanelor custodiate.
De asemenea, în cadrul acestui proiect, Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava au fost gazde pentru liceenii din capitală care au avut ocazia de a împărtăși impresii și experiențe cu deținuții din aceste locuri de deținere.
În acest sens, marți, 18 iulie 2017, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost marcată împlinirea unui an de la debutul colaborării între cele două entități și s-au stabilit coordonatele pentru continuarea și desfășurarea altor activități comune în prezența doamnei Mihaela OLARU, președintele Asociației Viață fără violență și a domnului comisar șef de penitenciare Marian DOBRICĂ, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.