Astăzi 16-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Festivalul Multiart pentru deţinuţi, ediția a XII-a: Invitație la un moment de autoreflecție față de propriile fapte

Festivalul Multiart pentru deţinuţi, organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în colaborare cu Teatrul Nottara, revine. În cei 12 ani de existență, festivalul a fost întrerupt doar anul trecut, din cauza pandemiei.

Anul acesta, festivalul reunește artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava, în încercarea de a permite unui public restrâns să ia contact nemijlocit cu o realitate mai puțin accesibilă.

Unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu actori și regizori, iar reprezentațiile vor avea loc la Teatrul Nottara, în 24 noiembrie, de la ora 17:30. Festivalul va deschide porțile spectatorilor invitați cu vernisajul unei expoziții de obiecte decorative confecționate de persoanele private de libertate, custodiate în unități ale sistemului penitenciar.

Evenimentul va debuta cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Jilava, Oricine greșește. Piesa este scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul Mic din Sibiu. Spectacolul regizat de Vișinel Bălan invită la un moment de  autoreflecție față de propriile fapte. Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca abordare terapeutică pentru protagoniștii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere, să se înțeleagă mai bine și să rămână într-o relație vie cu Dumnezeu. Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea între tema propusă pentru ediția de anul acesta a festivalul, Criza pandemiei, și modalitățile de întâmpinare a încercărilor expuse în text, prin care trece omenirea: iubirea aproapelui, redescoperirea valorilor creștine, revenirea creației la starea de puritate inițială și, nu în ultimul rând, al smereniei și cunoașterii de sine.

Festivalul se va încheia cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Rahova, Starea de asediu, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliță. Spectacolul abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere și iubire.

Activitatea reprezintă o bună oportunitate de cunoaştere şi demonstrare a potențialului creativ al deţinuţilor, prin interpretarea rolurilor având chiar valenţe terapeutice, recunoscute, de altfel, în domeniul psihodramei. Evenimentul se adresează, deopotrivă, persoanelor private de libertate, cât și comunității, din dorinţa de a evidenția misiunea socială a instituției penitenciare și importanța reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

Intrarea la eveniment se realizează pe bază de invitație și certificat verde!

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii