Da! Doar prin dezvoltarea cadrului de suport comunitar!
Penitenciarul Mărgineni a găzduit, în cursul acestei luni (octombrie a.c.) work-shopul intitulat „Colaborarea interinstituțională în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”.
Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România – Filiala Prahova, și a vizat dezvoltarea cadrului de suport comunitar pentru facilitarea reintegrării sociale a deținuților, stabilind rolul fiecărui actor implicat și activitățile specifice pe care le poate realiza, astfel încât să contribuie la reintegrarea socială a beneficiarilor prin utilizarea eficientă a resurselor existente.
La activitate au participat reprezentanți ai Instituției Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Ploiești și Mecanismul de prevenire a torturii și a tratamentelor degradante și inumane, ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din regiune, ai Serviciilor Publice de Asistență Socială din Ploiești și Târgoviște, ai Spitalului Județean Dâmbovița și ai Serviciului de Probațiune Dâmbovița.
Organizarea unei astfel de acțiuni s-a impus având în vedere importanța intervenției de specialitate pentru pregătirea persoanelor private de libertate în vederea reintegrării sociale după momentul punerii acestora în libertate. Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesar concursul tuturor serviciilor cu atribuții în domeniu, dar și al comunităților locale, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar și de beneficiari ai întregului proces de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
*Pentru derularea acestei activități, a fost obținut și avizul Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, fiind creditată cu 2 credite profesionale, potrivit avizului nr. 98 din 28 septembrie 2018.