În contextul în care existența cotidiană ne oferă fapte concrete, evenimente și incidente care demonstrează că riscurile, chiar atent monitorizate, pot escalada în orice moment, ținând cont de faptul că locul de deținere prezintă un complex arhitectural aflat în imediata apropiere a unor instituții de importanță majoră a unităților administrativ teritoriale, precum și de specificul instituției carcerale, Penitenciarul Oradea a ales, similar anilor anteriori, ca în colaborare cu partenerii instituționali, parte a sistemului de siguranță națională și ordine publică (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor), să desfășoare un exercițiu tactic.
Prin grija șefilor structurilor anterior menționate, în baza planului de acțiune întocmit la nivel interinstituțional, azi 26.09.2018, au fost simulate două situații ipotetice care au presupus angrenarea, colaborarea și acționarea în echipe mixte pentru soluționarea incidentelor.
Un scenariu a presupus refuzul deținuților de a se supune ordinelor, urmat de baricadarea în baia camerei de deținere, exercițiu soluționat de membrii structurii SASS aparținând Penitenciarului Oradea. Ulterior, un incendiu declanșat la două camere amplasate la nivelul superior al pavilionului celular a presupus evacuarea deținuților custodiați, atât pe căile standard de evacuare, dar și prin salvarea de la înălțime, cu ajutorul autospecialei I.S.U. cu platformă, acționându-se simultan pentru limitarea și stingerea incendiului, precum și pentru acordarea ajutorului medical specializat.
Ca urmare a producerii incendiului, forțele speciale ale unităților de cooperare aparținând IPJ Bihor și IJJ Bihor au sprijinit personalul penitenciarului, în vederea menținerii persoanelor evacuate în interiorul perimetrului stabilit, astfel încât să fie prevenite potențiale incidente.
Pentru soluționarea incidentelor operaţional simulate, au acţionat, în sistem integrat:
• Inspectoratul de Poliție Județean Bihor – un detașament din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, format din 12 membri, sub coordonarea șefului serviciului; două autospeciale de intervenție;
• Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor – o formaţiune compusă din 10 membri din cadrul grupei de acțiuni special, sub coordonarea primului-adjunct; două autospeciale de intervenţie;
• Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor – 10 pompieri militari; două autospeciale de intervenție cu apă și spumă; o autospecială SMURD.
Aplicația interinstituțională a avut ca scop general creşterea capacităţii operaţionale a structurilor participante şi rezolvarea diferitelor situaţii tehnico-tactice cu angrenarea participanţilor, în funcţie de situaţia operativă, efectivele avute la dispoziţie, dar și armonizarea acţiunilor diferitelor forţe ale instituţiilor statului.
Conducerea Penitenciarului Oradea mulțumește pentru profesionalismul, disponibilitatea și operativitatea manifestată de structurile participante.