Astăzi 03-12-2024 sunt: 24508 persoane private de libertate

Diplomați din 19 țări au vizitat Penitenciarul București-Jilava: un exemplu de modernizare și reformă

Vineri, 6 septembrie 2024, 32 de reprezentanți ai ambasadelor Japoniei, Danemarcei, Olandei, Norvegiei, Canadei, Belgiei, Tunisiei, Slovaciei, Franței, Spaniei, Poloniei, Ungariei, Greciei, Germaniei, Bulgariei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Italiei, Ucrainei și Republicii Moldova au vizitat Penitenciarul București- Jilava, în cadrul unui eveniment de prezentare atât a noilor spații de cazare, cât și a proiectelor în curs de derulare pentru modernizarea infrastructurii.

Din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, evenimentul a fost onorat de prezența domnului comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, director general adjunct și a domnului comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar.

Pe parcursul vizitei, doamna comisar șef de poliție penitenciară dr. Cristina TEOROC, director al Penitenciarului București-Jilava, le-a prezentat distinșilor invitați principalele zone ale unității, inclusiv cele în curs de modernizare, cum ar fi curțile de plimbare și spațiile de activități în aer liber. Oaspeții au fost informați despre progresele înregistrate în îmbunătățirea condițiilor de detenție, reducerea supraaglomerării și eforturile continue pentru reintegrarea socială a deținuților.

Vizita a debutat cu vizitarea Fortului 13 Jilava, monument istoric de o importanță istorică deosebită și a celulelor în care au fost încarcerați pentru proces şi anchete majoritatea deţinuţilor politici din perioada 1948-1964. Ulterior, oaspeții au vizitat noile spații de cazare rezultate prin schimbarea destinației unor ateliere și date în folosință anul acesta, Centrul de Reintegrare, unde deținuții participă la activități menite să faciliteze reinserția acestora în societate, Secția I de deținere, spațiile destinate cabinetelor medicale și Comunitatea Terapeutică Phoenix. Astfel, evenimentul a reflectat evoluția în timp a sistemului penitenciar românesc și progresele semnificative înregistrate în ultimii ani.

Demersul a constituit un bun prilej pentru a reitera angajamentul instituțional privind îmbunătățirea condițiilor de custodiere, conform cerințelor stabilite la nivel european, în acord cu Memorandumul privind Planul de acțiune 2020-2025, în executarea hotărârii pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii