Astăzi 20-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Dezvoltarea sistemului penitenciar românesc: începerea lucrărilor la Penitenciarul Unguriu, o etapă majoră în modernizare

În data de 7 februarie 2024 au demarat lucrările de execuție la viitorul penitenciar din localitatea Unguriu, județul Buzău. Noua unitate de detenție va dispune de 900 de locuri, conform standardului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană privată de libertate. Din total, 100 de locuri vor funcționa în regim deschis, iar 800 în regim semi-deschis.

Cu ocazia începerii lucrărilor, doamna Alina GORGHIU, ministra justiției, a efectuat o vizită la amplasamentul viitorului penitenciar și a declarat: „După 24 de ani începem astăzi construcția unei noi unități a sistemului penitenciar. Ultimul moment de acest fel a fost cel din anul 2000, când au început lucrările la Centrul Educativ Buziaș. În prezent, modernizarea întregii infrastructuri a Administrației Naționale a Penitenciarelor este obiectiv important pentru Ministerul Justiției. Mai ales în contextul în care facem eforturi pentru combaterea fenomenului fugarilor, pentru că încă se înregistrează cazuri în care unii dintre ei, prinși pe teritoriul altor state, invocă situații din trecut pentru a încetini predarea către România.”

Doamna ministră a subliniat importanța îmbunătățirii condițiilor de detenție, modernizării spațiilor existente și a menționat că, în perioada 2021-2023, au fost create peste 2.000 de locuri noi în penitenciare, dintre care 1.282 în ultimul an.

În același context, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, a adăugat: „Această investiție este o piatră de temelie în drumul pe care trebuie să îl parcurgem pentru a îmbunătăți condițiile din sistemul penitenciar. Vom avea 900 de locuri, din care 100 pentru regim deschis. Această categorie va beneficia de 2 pavilioane. Noutatea o reprezintă unul dintre aceste pavilioane care va fi în exteriorul penitenciarului.  Practic, se va crea un mecanism prin care persoane private de liberate, în proximitatea eliberării, să fie cât mai puțin supravegheate și să își gestioneze viața aproape în totalitate singuri până la momentul la care vor fi eliberați”.

Proiectul de la Unguriu este parte a Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, privind modernizarea infrastructurii judiciare în România, semnat în 2019 și aprobat prin Legea nr. 90/2020. Investiția are o valoare de aproximativ 65 milioane de euro, iar finalizarea este programată pentru anul 2028.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii