În data de 11 decembrie 2017, în Bucureşti, la Hotel Parliament, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a organizat Atelierul „Recomandări şi modele de bună practică privind educaţia minorilor şi tinerilor privaţi de libertate”. Evenimentul se derulează în cadrul proiectului „Linii directoare europene de interacţiune pentru profesioniştii din domeniul educaţiei care lucrează cu minorii în contextul justiţiei juvenile (EIGEP)”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, acţiunea cheie 3 „Sprijin pentru reforma politicilor”.
La eveniment au participat reprezentanţi din partea instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate educaţia şi asistenţa minorilor şi tinerilor privaţi de libertate: Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Autoritatea Naţională pentru Familie şi Protecţia Drepturilor Copilului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Palatul Naţional al Copiilor, Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia The Duke of Edinburgh’s International Award, Fundaţia Stânca Veacurilor, Asociaţia Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, precum şi specialişti de la nivelul sistemului penitenciar: Direcţia reintegrare socială şi Serviciul cooperare şi programe din administraţia centrală, Centrul Educativ Târgu Ocna, penitenciarele Bucureşti – Rahova şi Bucureşti – Jilava.
Atelierul a reprezentat contextul favorabil pentru dezbaterea setului de recomandări destinate formatorilor de politici publice, relevante din perspectiva îmbunătăţirii educaţiei copiilor din sistemul de justiţie juvenilă, care au rezultat în urma activităţilor derulate în cadrul proiectului. Cu acest prilej, participanţii şi-au exprimat opiniile faţă de problematica educaţiei minorilor şi a tinerilor aflaţi în conflict cu legea, fiind aduse în atenţie, totodată, o serie de propuneri, dar şi modele de bună practică identificate în plan naţional şi european. Propunerile participanţilor au fost centralizate de către experţii responsabili pentru implementarea proiectului şi vor completa setul de recomandări – produs al pachetului de lucru nr. 6.