11 septembrie 2023 a fost zi festivă în toate unitățile penitenciare, deoarece clopoțelul a sunat și pentru cele aproximativ 2500 de persoane private de libertate care frecventează cursurile de școlarizare.
Asigurând accesul la educație, un drept fundamental al omului, Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, oferă persoanelor condamnate șansa de compensare a deficitului școlar, de dezvoltare a abilităților, de dobândire a noi cunoștințe și de deschidere a unor noi orizonturi pentru viitor, contribuind astfel la reducerea recidivei și la creșterea șanselor de reintegrare cu succes în societate.
Cu această ocazie, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN a transmis: ”Începutul fiecărui an școlar ne permite să reflectăm asupra caracterului permanent al educației, din perspectiva efectelor formative, de durată, pe care aceasta le produce.
Profităm de acest prilej pentru a ne exprima întreaga considerație față de personalul din unitățile de detenție, pentru contribuția adusă în îndeplinirea misiunii educative a sistemului penitenciar și pentru eforturile depuse, anual, în scopul organizării și desfășurării procesului de învățământ, la nivelul unităților de detenție.
Dorim să transmitem succes în activitatea școlară celor care și-au asumat calitatea de elev și subliniem consecințele pozitive ale acestei opțiuni, din perspectiva oportunității de îmbogățire a universului cultural, de formare a competențelor și abilităților de a participa la viața comunității și, totodată, a petrecerii timpului într-un mod constructiv. Parcurgerea programului de instruire școlară deschide reale perspective de evoluție și asigură șanse sporite în momentul tranziției la viața din comunitate, însă, apreciem că pentru obținerea acestor rezultate este necesară implicarea personală susținută în acest demers.
Statutul și rolul social al profesorului, în sistemul de învățământ actual trebuie recunoscut și evidențiat, cu atât mai mult cu cât, de multe ori completează o admirabilă vocație personală. În acest context, dorim să transmitem cadrelor didactice putere de muncă, răbdare și înțelegere pentru elevi și vă asigurăm de deschidere și disponibilitate față de identificarea unor soluții în depășirea oricăror obstacole.”
În anul școlar 2023/2024, cu excepția penitenciarelor-spital, în toate unitățile penitenciare sunt organizate cursuri de instruire școlară, după cum urmează:
- Învățământ de masă, clasele I-XIII – în trei unități penitenciare;
- Învățământ de masă, clasele I-XII – în trei unități penitenciare;
- Învățământ de masă, clasele I-XI – în șase unități penitenciare;
- Învățământ de masă, clasele I-X – în zece unități penitenciare;
- Învățământ de masă, clasele I-VIII – în șase unități penitenciare;
- Programul A doua șansă, nivel primar și/sau secundat inferior – în zece unități penitenciare.
Mult succes în noul an atât școlarilor, cât și dascălilor!