Marți, 30.10 a.c., pornind de dorința de a oferi viață noțiunilor teoretice, Penitenciarul Botoșani a organizat o activitate care a avut ca scop prezentarea efectelor infracționalității și adicțiilor (alcool și droguri) asupra personalității și comportamentului uman, precum și impactul asupra performanței academice, prin graiul experienței.
Evenimentul s-a concretizat într-o activitate de tip dezbatere, în cadrul căreia doi deținuți selecționați au expus secvențe din experiența personală legată de consumul de alcool sau droguri, înfăptuirea actelor de violență, precum și aspecte referitoare la experiențe din viața fiecăruia.
Având în vedere că la această activitate au participat 83 de elevi ai Liceului cu Program Sportiv Botoșani, demersul a prevăzut și o sesiune interactivă, în cadrul căreia cei doi deținuți au răspuns întrebărilor adresate de către elevi.
Acest dialog a atins o serie de aspecte de interes pentru tinerii prezenți, aflați la o vârstă critică, precum:
• consumul de substanțe/alcool motivat de sentimentul de acceptare/de apartenență la grup;
• deciziile colective versus raționamente individuale în situații cu risc infracțional;
• pierderile suferite ca urmare a consumului de substanțe/alcool;
• fenomenul instalării dependenței / etape / momente în care devenim sau nu conștienți de consecințe;
• deteriorarea relațiilor cu mediul de suport;
• consecințele consumului de substanțe: deteriorarea cognitivă, afecțiuni medicale, lipsa controlului și recurgerea la gesturi extreme (tendință de suicid, autovătămări prin aruncare de la înălțimi, comportamente involuntare de verificare a limitelor) etc.;
• implicarea în situații de risc decizional și infracțional pe de o parte, dar și motivația renunțării la consum, planuri de viitor, supape sau pârghii de susținere a deciziilor luate, încurajări, pe de altă parte.
Activitatea a evidențiat etapele trecerii de la consum ocazional, la abuz, şi, apoi, la dependenţă.
De asemenea, au fost prezentate informații legate de traficul de droguri. Deținuții au prezentat „povestea vieții lor”, urmările acțiunilor ilegale (privarea de libertate) și deciziile personale privind reintegrarea in societate.
Totodată, activitatea a fost un prilej de intensificare a relațiilor de colaborare cu partenerii din comunitate, în vederea sprijinirii procesului de reinserție socială a deținuților, prin implicarea în activități de tip prosocial.
Considerăm că obiectivele propuse au fost atinse, proiectul fiind un bun prilej de meditaţie pentru elevii care au auzit/au avut o experiență legată de consumul de droguri/alte adicții.