Astăzi 18-04-2025 sunt: 24544 persoane private de libertate

Consolidarea instituțională a sistemului penitenciar românesc (Cod SIPOCA 60) -conferință de diseminare a rezultatelor-

Miercuri, 22 noiembrie, la Hotel Yesterday din București, în prezența a peste 80 de invitați, a avut loc Conferința de diseminare a rezultatelor implementării proiectului Consolidarea instituțională a sistemului penitenciar românesc (Cod SIPOCA 60).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, Axa prioritară 1 – Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Obiectiv specific 1.3 – Dezvoltarea și implementarea de sisteme standard și instrumente moderne și eficiente de management la nivelul instituțiilor din sistemul judiciar. Proiectul are o perioadă de implementare de 67 luni și 13 zile, în intervalul 16.05.2018 – 29.12.2023 și are o valoare totală de 11.219.869,9 lei, din care asistență financiară nerambursabilă în valoare de 9.422.880,15 lei și contribuția din bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor în valoare de 1.796.989,75 lei.

Obiectivul general al proiectului vizează întărirea capacității organizatorice și administrative a sistemului penitenciar prin dezvoltarea unor instrumente manageriale si revizuirea Strategiei de Dezvoltare.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit, rostit de domnul comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a punctat importanța rezultatelor implementării acestui proiect în dezvoltarea durabilă a sistemului penitenciar românesc. ” Eu de la acest proiect am așteptat softul principal de evidență pentru persoanele private de libertate, pe baza căruia Administrația Națională a Penitenciarelor își desfășoară activitatea, respectiv aplicația informatică IMSWeb. Mă bucur că avem un soft modern acum, că în sfârșit am ajuns în anul 2023 cu tehnologia și că au fost depășite acele abordări din zona anului 2005, când bazele de date ale unităților penitenciare se sincronizau doar prin intermiediul bazei de date din Sediul Central. Mă bucur, de asemenea, că avem un modul pe care îl doream inclus în această nouă aplicație dezvoltată, care ne este foarte util în activitatea specifică: este vorba despre modulul cereri persoane private de libertate. Astfel, sperăm că vom putea renunța la cererile transmise pe suport de hârtie de persoanele private de libertate, odată ce vom achiziționa cele câteva mii de tablete necesare soluționării acestora într-o manieră informatizată, ceea ce consider că va fi de un mai mare impact decât momentul în care a fost introdus serviciul de telefonie în camerele de detenție”.

Un alt obiectiv de importanță majoră al proiectului a constat în realizarea studiului referitor la infrastructura clădirilor din sistemul penitenciar, fiind realizată o evaluare tehnică a clădirilor în care sunt custodiate persoane private de libertate.

De asemenea, prin proiect s-a realizat, pentru prima dată în sistemul penitenciar, de către un prestator extern, un audit de securitate IT&C – premisă a dezvoltării unui sistem informatic sigur și eficient în concordanță cu prevederile General Data Protection Regulation.

În urma acestor două rezultate obținute, în prezent se elaborează documentele în baza cărora se va revizui strategia de dezvoltare a sistemului administrației penitenciare.

Totodată, dezvoltarea proiectului a răspuns și la necesitatea administrației penitenciare cu privire la implementarea sistemului de control intern managerial, prin achiziționarea unei aplicații informatice care facilitează colectarea centralizată a informațiilor din întreg sistemul penitenciar, permițând, astfel, adoptarea unui tip de management bazat pe eficiență și întărirea responsabilității manageriale.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii