Astăzi 14-09-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Conferința Națională de Psihologie Penitenciară – Ediția a II-a

„Psihologii se diferențiază prin ceea ce arată și se aseamănă prin ceea ce ascund.”

Ziua de 3 mai 2019 a debutat cu emoții mari pentru tinerii colegi psihologi care au organizat cea de-a doua ediție a conferinței de psihologie penitenciară: subinspector de penitenciare Andreea-Mădălina AIFTINCĂI, subinspector Marius-Marian BABAN și subinspector de penitenciare Marius-Daniel HAJA.

Ca o încurajare, după o săptămână de vânt și ploi, soarele a apărut pe cerul senin al dulcelui „Târg al Ieșilor, construit pe șapte coline”, veritabil muzeu național, prin comorile de istorie și de artă pe care le deține.
A fost o perioadă senină, atât la propriu, cât și la figurat, în care prezența câtorva stropi de ploaie a venit să încurajeze organizatorii. Semn de îmbogățire profesională și sufletească, moment de părtășie cu cei din aceeași categorie profesională, sau cu „neprofesioniștii” care au manifestat interes pentru o tematică mai puțin cunoscută în spațiul public – poate, la fel de puțin cunoscută precum munca concretă a angajaților din sistemul penitenciar.
În deschiderea evenimentului au vorbit: domnul comisar șef de penitenciar Marian-Pompiliu DIMA (director al Penitenciarului Iași), profesor universitar dr. Ion DAFINOIU (președinte Colegiului Național al Psihologilor din România), domnul conferențiar universitar dr. Andrei HOLMAN (prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), doamna comisar șef de penitenciare dr. Cristina PRIPP (Șef Birou Asistență Psihosocială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor), comisar șef de penitenciare Carmen MATEI (Director adjunct Educație și Asistență Psihosocială din cadrul Penitenciarului Iași) și doamna comisar șef de penitenciare Cristina DUMITRAN (fost director al Penitenciarului Iași, în prezent ofițer în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor).

Discursurile au evidențiat „creșterea” demersului, de la momentul inițierii, de către doamna comisar șef de penitenciare Cristina DUMITRAN, până în prezent, când importanța afirmării profesionale a psihologilor de penitenciare a fost subliniată de către președintele Colegiului Național al Psihologilor din România – mesaj întărit în cea de a doua zi a conferinței de către domnul Kiss CSABA, președinte al Comisiei de Psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, prezent în calitate de lector.
Tematica abordată a fost diversă, dar cu referire la domeniul clinic și de apărare, ordine publică și siguranță națională, spețele fiind de actualitate: amprente comportamentale, comportament non-verbal în penitenciar, tehnica poligraf, cybercrime, negociere în situații de criză, burnout, încărcare traumatică, sexualitate, adicții, psihologie operațională ș.a.m.d.
Formă de pregătire și perfecționare continuă adaptată adulților, conferința de psihologie penitenciară și-a propus să aducă în spațiul public informații obiective despre un corp profesional „tânăr”, în continuă dezvoltare, al cărui profil profesional conturat necesită implicare pentru validare. Acest efort trebuie să fie conjugat, atât printr-o consolidare internă, cât și prin suportul oferit de mediul academic, dar și al altor instituții, în contextul în care se vorbește de asistență în detenție și reintegrare socială post-detenție, pentru riscuri și nevoi pre-existente condamnării, evidențiindu-se și o necesitate complexă a societății – cea a informării și prevenției.
Abordările au vizat munca psihologului în relația cu beneficiarii, dar și aspecte privind psihologul în calitate de angajat. Angajatorii au în vedere eficiența și eficacitatea în muncă, aspecte care se concretizează, de regulă, în balanțe cost-beneficiu. Trebuie avută în vedere, însă, și resursa umană care produce „beneficiul”, sens în care care au fost expuse metode de intervenție adecvate.
Rotițele nevăzute ale mecanismului care a asigurat coerența lucrărilor au fost tinerii voluntari din cadrul Asociației E-Team Psychology Iași, alături de reprezentanții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr de 214 participanți, din care 90 de membri ai Colegiului Național al Psihologilor din România, conturând un interes în creștere de la o ediție la alta, subliniind, de asemenea, nevoia de cunoaștere și dorința continuării acestui gen de perfecționare profesională.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii