Astăzi 16-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Conferința Națională a Preoților Capelani din A.N.P.

Marți, 11 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-au aflat la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Penitenciarului Aiud, cu prilejul Conferinței Naționale a Preoților Capelani din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cei doi ierarhi, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de binecuvântare a troiței amplasate în incinta instituției, după care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Mitropolit Laurențiu a evidențiat faptul că Biserica, în special după căderea regimului comunist, a purtat de grijă necontenit celor aflați în detenție. De asemenea, ierarhul a subliniat importanța misiunii preoților din cadrul penitenciarelor, considerând faptul că slujirea într-un loc al privării de libertate reprezintă, de cele mai multe ori, o misiune delicată. Astfel, preoții au datoria de a-i cerceta pe cei închiși, stârnind în sufletele deținuților nădejdea eliberării și a libertății. În acord cu mesajul evanghelic, ierarhul consideră că, făcând aceasta, preoții Îl cercetează pe Însuși Mântuitorul Hristos, Care a spus: „Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Mt. 25, 40).

Reuniunea tuturor clericilor capelani din penitenciare, desfășurată sub genericul „Mărturisire la An Centenar”, are loc în perioada 10-14 septembrie, fiind derulată în contextul Anului 2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, i-a oferit distincția Crucea Șaguniană părintelui Liviu Iulian Tarcău, preot capelan al bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Penitenciarului Aiud.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a acordat distincții persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea și buna desfășurare a Conferinței Naționale a Preoților Capelani din cadrul A.N.P., precum și pentru întreaga activitate desfășurată. De asemenea, cu prilejul slujirii în municipiul Aiud, cei doi ierarhi au poposit la complexul Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, așezat pe „Râpa Robilor”. Ierarhii au putut vizita  altarul din cadrul monumentului reprezentativ al martirilor, precum și osuarul aflat în incinta aceluiași edificiu.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii