Astăzi 12-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Conferința „Gratiile nu despart suflete”

Joi, 14.11.2019, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, a avut loc cea de-a X-a ediție a conferinței „Gratiile nu despart suflete”, organizată în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația „Pro – Activ Memoria”.

Printre invitați s-au numărat Octavian BJOZA – președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și Subsecretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului, Ioan CHERTIȚIE – președintele Asociației „ProActiv Memoria”, Danion VASILE – teolog, Silviu MOLDOVAN – șef serviciu în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Alexandru NICOLICI – inițiatorul proiectului „Centrul de Informare și Documentare „Martirii Crezului” Baia – Sprie”, profesor arhivist Vilică MUNTEANU –  fost director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Bacău și Constantina VOICU – artist plastic.

Obiectivele acestei conferințe au vizat dezvăluirea adevărului istoric privind faptele care s-au petrecut în închisorile din perioada comunistă, dar și consolidarea sentimentului de apartenență la neamul românesc, care a suferit pentru libertatea și identitatea sa.

Aflată la ediție aniversară, conferința de anul acesta a fost și prilej de rememorare a activităților din edițiile anterioare și a evoluției acesteia, atât din punct de vedere al numărului invitaților, cât și al conținutului evenimentului.

Conferința a constituit pentru elevii Școlii o lecție de viață și de istorie, prezentată unei generații care nu a trăit în timpurile pe care le-au traversat și despre care au vorbit invitații prezenți la eveniment.

Nu este posibilă reconcilierea fără căință….În ceea ce mă privește, iertarea m-a făcut mai puternic. –  și-a început cuvântarea domnul Octavian Bjoza, fost deținut politic în timpul regimului comunist. Discursul domniei sale a relevant câteva frânturi din experiența trăită de acesta, dar și adevăruri despre abominabilele fapte care se petreceau în temnițele și lagărele comuniste.

Acest eveniment se înscrie în seria activităților pe care Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna le organizează pentru fiecare promoție de elevi pentru ca aceștia să devină conștienți nu numai de greșelile săvârșite de-a lungul istoriei neamului nostru, ci și să învețe să rămână demni, onești și să își păstreze valorile morale, elemente ce trebuie să stea la temelia carierei pe care și-au ales-o, aceea de agent de poliție penitenciară.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii