În spiritul educării tinerilor şi a respectului ce trebuie acordat adevăraţilor mărturisitori şi mucenici ai credinţei, în data de 21 noiembrie 2019, începând cu ora 10, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a poposit Părintele monah Valerian Grecu, în vârstă de 90 ani, care a susținut Conferința duhovnicească intitulată „Suferința mărturisitoare din închisorile comuniste”.
Părintele Valerian Grecu este martor și mărturisitor al credinței, după ce a petrecut 24 de ani grei de suferință în închisorile comuniste de la Gherla, Jilava, Aiud, Galați, Tecuci, Bârlad, Poarta Albă, Râmnicu Sărat, coloniile din Balta Mare, Periprava, Dumbrăveni. A cunoscut, astfel, personalități ale ortodoxiei românești, precum părintele Arsenie Boca, Ioan Iovan, Ilie Lăcătușu, Dimitri Bejan și alții.
La acest eveniment, au participat elevii și personalul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, minorii internați în Centrul Educativ Târgu Ocna, membrii din conducerea celor două unități penitenciare și alți enoriași.
Evenimentul a fost moderat și introdus de către preotul capelan Florin SMARANDI, care a vorbit asistenței despre Identitatea națională si a mărturisirii de credință.
Monahul, în vârstă de 90 de ani, care și-a petrecut aproape un sfert din viață în temnițele comuniste, a împărtășit din experiența sa elevilor școlii și a mărturisit că iubirea si iertarea l-au definit ca om – „Eu iubesc cu dragoste sfântă pe toți, pentru că în iubire stă totul”. În iubire și în viața jertfită pentru oameni constă fericirea pentru un om care a făcut din suferință bucurie și trăire pentru cei de aproape și pentru Hristos.
Momentul face parte din ampla acțiune de promovare a memoriei, mărturisirii și jertfei martirilor.Având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric ne poate face să privim viitorul cu mai multă credință și, mai ales, cu dorința de învăța din greșelile trecutului și de a nu le mai repeta, conducerea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna își manifestă toată deschiderea si disponibilitatea organizării unor astfel de activități, ca datorie morală față de martiri.