Astăzi 13-12-2024 sunt: 24508 persoane private de libertate

Conferință de presă ANP – 29 august 2023

Astăzi, 29.08.2023, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost organizată o conferință de presă susținută de directorul general al instituției, dl. comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, alături de doi dintre directorii generali adjuncți, respectiv dna. comisar șef de poliție penitenciară Ioana- Mihaela MORAR și dl. comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU.

Subiectele abordate au atins următoarele aspecte:

1.Stadiul dezvoltării infrastructurii: -a fost trecut în revistă angajamentul statului român de dezvoltare a infrastructurii de cazare a persoanelor private de libertate, asumat de Guvernul României prin Memorandum în anul 2020. Astfel, la nivelul anului 2021 au fost planificate 210 noi locuri de detenție și realizate 216. Pentru anul 2022 au fost planificate 445 de noi locuri de detenție și au fost realizate 505, iar la nivelul anului 2023 sunt planificate 1275 de noi locuri de detenție, din care deja au fost realizate 369. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, planificarea inițială este respectată, în pofida unor obstacole determinate de pandemie, de conflictul militar din Ucraina și de plecarea din sistem a multor lucrători cu experiență din zona de achiziții și construcții. S-a subliniat faptul că, la nivelul conducerii ANP și a unităților s-a păstrat nivelul de angajament și mobilizare astfel încât, până la sfârșitul anului 2024 să se elimine deficitul de aproximativ 2900 de locuri de cazare existent la acest moment.

Tot la acest punct a fost prezentat și stadiul construcției celor două noi penitenciare, respectiv Berceni – 1000 de locuri și Unguriu – 900 de locuri, acesta din urmă aflându-se în procesul de evaluare a ofertelor, începerea efectivă a lucrărilor fiind estimată pentru primele luni al anului care urmează.

2. Arhitectura procesului de reintegrare socială și rezultatele acestuia în planul scăderii recidivei– pentru atingerea acest deziderat, se acționează pe trei direcții: munca, școlarizarea și programele de educație și asistență psiho-socială.

La sfârșitul lunii iulie, media folosirii la muncă a fost de 5925 deținuți, însemnând aprox. 32% din totalul celor apți de muncă, din care o pondere mare lucrează la firme private. S-a reiterat, cu această ocazie, apelul către agenți economici care necesită forță de muncă de a contacta instituțiile penitenciare pentru încheierea unor colaborări pe termen lung.

Pe celelalte două componente ale reintegrării, s-a precizat faptul că în noul an școlar sunt înscrise aproximativ 2550 de persoane private de libertate, iar în cadrul celorlalte demersuri pe linie de educație și asistență psihosocială, oferta cuprinde 100 de programe pe care deținuții le pot accesa. Printre acestea, se regăsesc și demersuri structurate pentru foștii consumatori de droguri sau alcool, iar din septembrie va fi operațional și un program destinat celor care au comis infracțiuni la legea rutieră pe fondul consumului de substanțe interzise sau alcool.

Consistența demersurilor pe linie de reintegrare socială se observă și în menținerea trendului descendent al procentul de recidivă, acesta fiind de 36.8% în primul semestru al anului 2023, comparativ cu 36.9% în 2022.

Tot în acest context, a fost menționată suplimentarea schemei de personal la nivel național cu încă 85 de psihologi, care se adaugă celor 195 deja existenți, fapt ce va contribui substanțial la efortul pe linia suportului de specialitate și a continuării scăderii procentului de recidiviști.

3.Elemente privind situația resurselor umane și a pregătirii pregătirii polițiștilor de penitenciare

Eforturile continue pentru a acoperi deficitul de personal în sistemul penitenciar au dus la încadrarea a 584 de noi posturi în anul 2023 până în prezent, iar 812 posturi se află în procedură de ocupare

Totuși, o problemă sistemică persistă în ceea ce privește colectivul de medici, care are un grad de ocupare de doar 53%.

De asemenea, în angajamentul ferm de a promova diversitatea și incluziunea în cadrul sistemului penitenciar, asigurând astfel oportunități egale pentru toți cetățenii, conducerea ANP are în vedere, pentru anul școlar 2024-2025, alocarea a 5-10 locuri pentru cetățenii de etnie romă la Școala de Agenți de Penitenciare Tg Ocna. Acest demers  reprezintă un pas important în direcția construirii unei echipe diverse și reprezentative, pregătită să răspundă nevoilor complexe ale societății.

Totodată, directorul general a subliniat importanța pregătirii continue a polițiștilor de penitenciare și a anunțat două programe noi, finanțate prin Mecanismul Financiar Norvegian. Unul dintre acestea vizează dezvoltarea abilităților de gestionare a comportamentelor agresive, iar celălalt oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta profesia de polițist de penitenciare.

Comisarul șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN a încheiat conferința de presă exprimându-și respectul și recunoștința față de acei membri ai personalului dedicați  profesiei, valorilor și jurământului rostit și a menționat exemplele remarcabile de curaj și implicare ale unor polițiști de penitenciare în afara serviciului. În acest context, directorul general a onorat memoria agentului principal de poliție penitenciară Marius Cosmin BÎRZU, de la Penitenciarul Botoșani, care și-a sacrificat propria viață și familie pentru a salva un copil de la înec într-o stațiune de la Marea Neagră.

Conferința de presă poate fi urmărită integral accesând următorul link: https://fb.watch/mJCN9rDtJk/.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii