Astăzi, 28.12.2022, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost organizată o conferință de presă susținută de dl. comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, alături de doi dintre directorii generali adjuncți, respectiv dl. comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE și dl. comisar șef de poliție penitenciară Aurelian OPREA.
Subiectele abordate au atins următoarele aspecte:
I. Stadiul dezvoltării infrastructurii – a fost trecut în revistă angajamentul statului român de dezvoltare a infrastructurii de cazare a persoanelor private de libertate, asumat de Guvernul României prin Memorandum în anul 2020. Astfel, la nivelul anului 2021 au fost planificate 210 noi locuri de detenție (au fost realizate 216). La nivelul anului 2022 au fost planificate 445 de noi locuri de detenție (au fost realizate 505 de noi locuri, plus 218 modernizate), iar la nivelul anului 2023 sunt planificate pentru a fi date în folosință 1275 de noi locuri de detenție, fapt ce presupune demararea rapidă a lucrărilor de execuție la un număr de 18 obiective în 11 unități penitenciare.
Tot la acest punct au fost prezentate și sumele alocate pentru dezvoltarea infrastructurii: pentru anul 2022 – 17 milioane ron, iar pentru anul 2023 – 12 milioane ron.
II. Situația resurselor umane, a pregătirii și a dotărilor în sistemul penitenciar – la nivelul anului 2022, au fost încadrați în sistemul administrației penitenciare un număr de 1340 de polițiști de penitenciare, dintre care 1032 ca urmare a promovării concursurilor organizate din sursă externă, iar 308 în urma repartizării absolvenților instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru poliția penitenciară. Pentru sistemul administrației penitenciare, anul 2022 a fost unul etalon, în care s-a atins cifra record de peste 13.000 de angajați, cu 1000 mai mult față de orice alte perioade de referință.
Obiectivul pe linia resurselor umane pentru anul 2023 are în vedere trei sesiuni de încadrări din sursă externă, pentru un număr de aprox. 700 de posturi, prima sesiune fiind planificată pentru luna ianuarie, când vor fi scoase la concurs, din sursă externă, aproximativ 200 de posturi, dintre care 100 din domeniul siguranța deținerii și regim penitenciar.
Formarea profesională a polițiștilor de penitenciare este un proces continuu, realizat pe parcursul fiecărui an calendaristic, ce presupune pregătirea și instruirea personalului, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia. Ca o retrospectivă, în anul 2022, 1064 de angajați au beneficiat de programe de inițiere în profesie, iar 1067 au participat la sesiune de pregătire și perfecționare ce au presupus deplasări în alte locații față de cea în care își desfășoară activitatea zilnică.
În vederea desfășurării activităților în condiții de siguranță și cu respectarea drepturilor și libertăților persoanelor private de libertate, pentru sistemul administrației penitenciare a fost alocat un buget de 22 milioane ron în vederea dotării personalului cu echipament și aparatură specifică. Ca element de noutate pentru poliția penitenciară, au fost achiziționate peste 2100 de camere portabile de tip bodycam, fapt ce determină transparența și obiectivitatea în relația polițiștilor de penitenciare cu persoanele private de libertate.
III. Ultimul punct al conferinței a fost reprezentat de procesul de reintegrare socială a persoanelor private de liberate. Reabilitarea persoanelor private de libertate presupune intervenția personalului specializat, pe trei direcții, respectiv: educație, asistență psihosocială și muncă.
Activitatea de reintegrare socială desfășurată pe parcursul anului 2022 a constat în derularea a peste 100 de programe de educație și intervenție psihosocială derulate la nivelul sistemului administrației penitenciare, la care se adaugă și activitatea de școlarizare la care a participat un număr de aproximativ 2360 de persoane private de libertate.
Un alt plan al reabilitării și reinserției sociale este reprezentat de munca prestată de persoanele private de libertate, în acest sens fiind organizate cursuri de formare profesională pentru 752 de persoane, fapt ce a determinat ca 6200 de persoane private de libertate să presteze muncă, atât în interiorul locului de deținere, dar și exterior, pentru agenții economici privați.
Rezultatele întregului proces de reintegrare socială derulat pe parcursul anului 2022 se pot observa și în planul scăderii recidivei, fiind pentru prima dată când procentul de recidiviști, scade sub 37 %, mai exact la 36.90%. Constanta eforturilor și activităților desfășurate, pe linia intervenției recuperative, este demonstrată de procentul atins, 36.90%, comparativ cu anul 2012, când rata recidivei atingea un procent de peste 45%.