În data de 25.07.2022, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (A.N.P.), a avut loc conferința de presă susținută de domnul comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, directorul general al instituției. Subiectele centrale ale conferinței de presă au vizat două subiecte care au atras atenția opiniei publice în ultima perioadă, și anume, o acuzație formulată la adresa directorului Penitenciarului Baia Mare și un alt subiect, acela al acordării asistenței medicale persoanelor private de libertate în sistemul penitenciar.
Directorul general A.N.P. a subliniat faptul că “Executarea unei pedepse privative de libertate constituie o perioadă extrem de dificilă în viața unui om (…) Avem responsabilitatea protejării vieții și sănătății persoanelor custodiate, așa încât ne-am asumat instituțional și uman că acordarea asistenței medicale adecvate reprezintă, fără echivoc, o prioritate sistemică.” În sistemul penitenciar românesc (app. 23.400 persoane private de libertate și 13.000 de polițiști de penitenciare) – pe lângă penitenciare, centre educative, centre de detenție și alte unități de suport -, funcționează șase penitenciare-spital (București-Jilava, București-Rahova, Mioveni, Constanța Poarta Albă, Dej, Tg. Ocna), unități sanitare acreditate pe nivelul II sau III de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
La nivel sistemic se acordă asistența medicală corespunzătoare unui număr de 8.700 persoane custodiate bolnave cronic. Frecvența cu care acestea beneficiază de consultații, vizite medicale, tratamente, investigații atât intrasistemic, cât și în unități din rețeaua medicală a Ministerului Sănătății, este adaptată în funcție de cazuistică. Per ansamblu, sunt acordate 676.000 de consultații pe an, atât din anvergura medicinii generale, cât și a celei de specialitate, fiind organizate, de asemenea, în colaborare cu spitalele din rețeaua publică, și programe de screening pentru diagnosticarea precoce a unor boli. La nivelul tuturor unităților de detenție, asistența medicală este susținută și prin demersuri terapeutice, pe linia asistenței psihologice a deținuților.
Cu privire la situația în care survin decese, verificările împrejurărilor se realizează de organele de cercetare penală competente, în toate cazurile, fără excepție. Directorul general A.N.P. a subliniat că “Orice deces reprezintă o tragedie și vă asigurăm că personalul medical din sistemul penitenciar întreprinde toate demersurile necesare, astfel încât viața persoanelor aflate în custodie să fie protejată (…) rata mortalității indică un procent de 4 ori mai scăzut în sistemul penitenciar, comparativ cu procentul din societatea civilă (1.86% vs. 0.47%).“
Domnul comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN a precizat și demersurile consistente întreprinse pentru compensarea deficitului de personal medical, așa încât, dacă raportat la perioada 2008-2020, gradul de ocupare cu medici a fost tradițional la 40-41%, din anul 2021 a fost atins procentul de 72%, obiectivul instituțional fiind de a înregistra un procent de minim 80%. A accentuat, în același registru, că “Infrastructura medicală (…) cu efortul tuturor celorlalți polițiști de penitenciare, au ținut departe problemele pe care le-am regăsit în societatea civilă sau în alte sisteme penitenciare în care s-au înregistrat, spre exemplu, revolte, agresiuni, decese, incendii. În perioada pandemiei (…), sistemul penitenciar românesc a reușit să atingă un procent consistent de persoane vaccinate, aproximativ 81%, ceea ce a însemnat, la acel moment, practic dublul mediei înregistrate la nivel național.“
Din perspectiva infrastructurii, directorul general A.N.P. a prezentat eforturile instituționale pe linia implementării Memorandumului adoptat de Guvern la finalul anului 2020, axat pe reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție, prin crearea unui număr de peste 7.000 locuri noi de cazare până în 2025. Sistemul penitenciar urmărește cu strictețe un grafic de implementare, concomitent cu activitățile de menținere la standarde decente a infrastructurii existente și de îmbunătățire continuă a acesteia. “Astfel, în anul 2021 au fost asumate instituțional 210 noi locuri (și au fost date în folosință 216), în anul 2022 au fost asumate 445 (și estimăm că vor fi realizate 448), în anul 2023 (1275 locuri sunt în pregătire, în vederea demarării lucrărilor), iar pentru anii 2024 și 2025 sunt planificate 5000 de locuri, între care se includ și cele din cadrul celor două unități penitenciare de la Berceni și Unguriu. “
Cu privire la situația de la Penitenciarul Baia-Mare, directorul general A.N.P. a prezentat măsurile dispuse la finalizarea cercetărilor multidisciplinare aprofundate, atât pe linia imperativelor respectării legislației penale, cât și din perspectiva măsurilor administrative și disciplinare necesare, reiterând faptul că, “în calitate de director general, dar și din perspectiva conducerii A.N.P. în ansamblul său, manifestăm toleranță zero în orice situație de încălcare a legislației penale sau a codului deontologic.“
Alături de directorul general al instituției, au participat la această conferință de presă și domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian Ilie, director general adjunct, doamna comisar șef de poliție penitenciară dr. Laurenția Ștefan – directorul Direcției de Supraveghere Medicală, domnul dr. Răzvan Grecu – medic epidemiolog. La finalul conferinței a fost lansată invitația pentru reprezentanții presei și ai ONG-urilor de a vizita penitenciarele-spital, în data de 27.07.2022 (08.30 – 11.30), cu prilejul Zilei Porților Deschise, pentru a constata în mod nemijlocit care sunt condițiile de cazare și dotările medicale.