Astăzi 14-09-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Conferința de închidere a proiectului 4NORM-ality: O reușită în îmbunătățirea serviciilor corecționale din România

Cuvintele de deschidere ale evenimentului le-au aparținut domnului Claudiu ROMÂNU director general adjunct Administrația Națională a Penitenciarelor, doamnei  Kerstin Agneta WAHLBERG consilier EEA și Norway Grants de la Ambasada Regatului Norvegiei în România și domnului Kim EKHAUGEN director Cooperare Internațională -Direcția Serviciilor Corecționale Norvegiene

Proiectul „4NORM-ality”, în cadrul căruia Administrația Națională a Penitenciarelor este promotor, a fost finanțat prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021, Program Justiție, cu un buget total de 7.700.000 Euro.  Implementat în perioada 23.07.2019 – 30.04.2024, proiectul a adunat numeroși parteneri, printre care Academia KRUS și Penitenciarul Hedmark din Norvegia, precum și alte instituții penitenciare și de justiție din România.

În discursul său, directorul general adjunct al ANP, domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU a subliniat importanța implicării cu responsabilitate a tuturor celor cu roluri-cheie în atingerea obiectivelor propuse.

Prin intermediul proiectului „4NORM-ality”, s-au urmărit mai multe obiective, printre care îmbunătățirea procesului de executare a pedepselor privative de libertate în penitenciare prin aplicarea principiului normalității. Acest principiu, aplicat cu succes în sistemul corecțional norvegian, se concentrează pe reabilitarea și reinserția socială a deținuților prin apropierea vieții din penitenciar de cea din libertate.

Unul dintre principalele rezultate ale proiectului a fost dezvoltarea și implementarea unui program de responsabilizare a deținuților, adresat celor de etnie romă și altor categorii de deținuți cu risc de excluziune. Programul a presupus instruirea personalului din penitenciare și din sistemul de probațiune și implementarea unor activități menite să sprijine reabilitarea și reinserția socială a deținuților prin aplicarea principiului normalității.

Totodată, proiectul a susținut înființarea unei structuri de studii, analiză și cercetare în cadrul sistemului penitenciar românesc, precum și dezvoltarea unei structuri similare la nivelul Direcției Naționale de Probațiune. Aceste inițiative au contribuit la îmbunătățirea calității serviciilor penitenciare și de probațiune, prin promovarea cercetării și a practicilor bazate pe dovezi.

Un alt rezultat remarcabil al proiectului este construcția a 240 de noi locuri de cazare în secțiile exterioare ale unor penitenciare din România, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de detenție adresate celor de etnie romă și altor categorii de deținuți cu risc de excluziune.

Proiectul „4NORM-ality” și-a demonstrat succesul și impactul semnificativ în îmbunătățirea serviciilor corecționale din România și în promovarea principiilor europene în acest domeniu. Implementarea acestui proiect a reprezentat un pas important în direcția construirii unei societăți mai juste și echitabile.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii