Astăzi 23-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Conferința anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România

organizată la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, în perioada 15-16 decembrie 2021

În anul 2020, la inițiativa Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, cu participarea instituțiilor de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost creată Rețeaua Școlilor  de Învățământ Militar din România (R-SIM).

Această inițiativă a fost concretizată prin semnarea Protocolului de cooperare instituțională, la data de 27 noiembrie 2020, de către instituțiile de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.

Protocolul de cooperare prin care s-au pus bazele Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România este justificat de necesitatea dezvoltării relațiilor de colaborare, de cunoaștere și integrare a bunelor practici în domeniul pregătirii personalului propriu al instituțiilor care fac parte din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, în scopul armonizării și creșterii nivelului de expertiză în procesul de școlarizare specific învățământului militar.

Astfel, alături de Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, au devenit membri fondatori ai R-SIM următoarele instituții partenere:

– Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina;

– Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca;

– Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni;

Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani;

– Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea;

– Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

În spiritul promovării principiilor de bază care guvernează învăţământul preuniversitar din România, scopul declarat al R-SIM este de a facilita schimburile de cunoștințe, împărtășirea bunelor practici, sprijinul reciproc, precum și încurajarea și valorificarea activităților de cercetare, de învățare și dezvoltare profesională continuă, în interesul tuturor membrilor.

Motto-ul Rețelei Școlilor de Învățământ Militar este Excelență prin cooperare, acesta reflectând pe deplin viziunea rețelei, Cooperare și sprijin reciproc constant pentru pregătirea personalului din sistemul național de ordine publică și securitate națională, la nivel de excelență.

Un element inedit al cooperării este acela că fiecare instituție parteneră asigură președinția Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, prin rotație, pe durata unui an calendaristic, având, în această perioadă, oportunitatea onorantă de a organiza Conferința anuală R-SIM, precum și alte activități științifice, culturale sau sportive, la care vor participa toate celelalte instituții membre, alți parteneri, invitați sau observatori.

În calitate de instituție care asigură președinția R-SIM pentru anul în curs, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat, în perioada 15 – 16 decembrie 2021, la sediul instituției, prima Conferință anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, având ca temă: „Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”.

La conferință au participat conducătorii instituțiilor partenere sau reprezentanți ai acestora, respectiv:

  • Din partea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, au participat directorul școlii, domnul comisar  șef de poliție dr. Vasile TACHE, precum si domnul comisar de poliție Alin TUDORICĂ, profesor în cadrul catedrei de Pregătire Juridică și Criminalistică;
  • Din partea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca, a participat directorul școlii, domnul comisar șef de poliție dr. Liviu- Gabriel DUMITRU;
  • Din partea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, au participat comandantul școlii, domnul colonel Tudor VLADIMIRESCU, șeful Biroului Planificare Metodică și Informare-Documentare, domnul  colonel Ciprian-Dan SIMION, precum și doamna locotenent colonel Liliana RUSU – Șef Catedra Pregătire Socio-Umane și Limbi străine;
  • Din partea Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, au participat domnul colonel Constantin Cristian FLORICA – locțiitor al comandantului pentru învățământ, domnul colonel Marian Aurel BOALBEȘ  – Șef Catedră Tactica Jandarmeriei, domnul locotenent colonel Laurențiu-Alin PADINĂ – Șef Birou Planificare Metodică și învățământ și domnul căpitan Cătălin Ionuț MARIN – Ofițer planificator;
  • Din partea Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „ Avram Iancu” Oradea, a participat directorul instituției de învățământ, domnul comisar șef de poliție Ionel HOTNOGA.

În calitate de invitați speciali au fost prezenți:

  • Domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU – director al Direcției Management Resurse Umane – reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor;
  • Doamna inspector principal de justiţie Liuba JIGNEA SUVEICĂ – director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova, însoțită de o delegație de specialiști din cadrul instituției;
  • Doamna inspector principal Diana DUMITRU – ofițer metodică în cadrul Centrului de formare inițială și continuă a M.A.I. – Orăștie;
  • Directori ai instituțiilor penitenciare din zonă;
  • reprezentanții autorităților locale si colaboratori ai școlii.

Prima zi a Conferinței (15 decembrie 2021) a debutat cu prezentarea generală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, precum și a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și a membrilor fondatori R-SIM.

În partea a doua a zilei, au fost  discutate aspecte administrative privind funcționarea R-SIM, respectiv exprimarea voturilor privind desemnarea președintelui R-SIM în anul 2022, preluarea secretariatului general al R-SIM, oportunitatea invitării instituțiilor de învățământ din cadrul M.Ap.N. în vederea aderării la R-SIM, precum și alte aspecte de interes.

Pentru cea de-a doua zi (16 decembrie 2021), agenda Conferinței a cuprins prezentarea altor instituții participante, respectiv Direcția Generală Anticorupție si Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

În scopul extinderii Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, în cadrul conferinței, a fost lansată invitația oficială de a deveni membru partener Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

Totodată, în cadrul conferinței, s-a desfășurat o întâlnire de lucru cu tema „Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”, fiecare instituție de învățământ parteneră prezentând aspectele proprii privind modalitatea de recrutare si selecție a personalului.

Tot în ziua a doua zi a conferinței, în vederea preluării președinției R-SIM pentru anul 2022, a avut loc cel mai important moment al evenimentului, respectiv Ceremonialul de  predare a președinției R-SIM, constând în: intonarea Imnului de stat al României, cuvântul președintelui R-SIM în exercițiu, prezentarea Raportului de activitate al R-SIM, Înmânarea Hotărârii de numire a președintelui R-SIM pentru anul 2022 și a plachetei-simbol a rețelei, alocuțiunea viitorului președinte R-SIM și alocuțiuni ale altor participanți.

Într-un cadru solemn, Școala de  Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina a preluat președinția R-SIM pentru anul 2022, fiind reprezentantă de către domnul comisar șef de poliție dr. Vasile TACHE – directorul Școlii, care și-a asumat acest rol prin depunerea candidaturii.

Directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare a adresat felicitări noului președinte ales, asigurându-l de tot sprijinul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.

 

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii