Astăzi 16-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Colaborare de succes: șahul în penitenciare

Colaborarea constructivă și prolifică dintre Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Federația Română de Șah, consolidată prin semnarea unui protocol în urmă cu un an, se extinde spre noi orizonturi. Un nou palier al parteneriatului a fost abordat în cadrul întrunirii de lucru de la sediul ANP din 14 noiembrie.

Federația Română de Șah, în cooperare cu Federația Internațională de Șah (FIDE), organizează, încă din anul 2021, Campionatul Intercontinental de Șah online pentru deținuți. Pentru a susține și promova acest tip de demers, Federația Internațională de Șah și Biroul Șerifului din Comitatul Cook (Chicago, SUA) au semnat un acord de cooperare și au lansat programul „Șah pentru libertate”, care urmărește popularizarea șahului ca instrument eficient de educație și incluziune socială a deținuților.

Având drept punct de pornire rezultatele îmbucurătoare obținute la cea de-a treia ediția a Campionatului Intercontinental de Șah online pentru deținuți, în cadrul căreia două echipe constituite din persoane custodiate de sistemul penitenciar din România au jucat online în semifinale, au fost explorate posibilități de extindere a colaborării. Astfel, în contextul preocupărilor constante pentru diversificarea demersurilor de reinserție socială, prin desfășurarea de activități de stimulare aptitudinală, etapele viitoare ale colaborării cu sprijinul Federației Române de Șah se vor concentra și asupra minorilor și tinerilor din Centrele de Detenție și Centrele Educative, prin includerea acestora in cursuri/programe prin care vor fi îndrumați să practice sportul minții.

Pe această cale, doamna comisar șef de poliție penitenciară Ioana-Mihaela Morar, director general adjunct, a mulțumit, în numele conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentaților Federației Române de Șah- domnul Vlad Ardeleanu (președinte), domnul Alin Berescu (vicepreședinte și Mare Maestru Internațional),  domnul Gabriel Grecescu (secretar general și Maestru Internațional) și domnul Radu-Pompiliu Șofran (arbitru internațional)- pentru implicare și pentru sprijinul acordat în eforturile instituției penitenciare de reducere a impactului mediului carceral asupra personalităţii individului, prin conferirea de utilitate timpului petrecut în detenție.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii