Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Federației Internaționale de Șah (FIDE) reprezintă un moment de referință în istoria șahului, celebrat printr-un eveniment global ambițios: doborârea recordului Guinness pentru cele mai multe partide de șah jucate în 24 de ore, care s-a dorit nu doar ca un omagiu adus trecutului, ci și ca o dovadă a popularității și a relevanței continue a șahului în prezent și viitor.
Pe 20 iulie 2024 s-a reușit doborârea recordului mondial pentru cele mai multe partide de șah jucate în 24 de ore. În această zi memorabilă, s-au jucat nu mai puțin de 5,4 milioane de partide de șah, stabilind un nou standard în istoria sportului minții. Acest nou record mondial demonstrează nu doar abilitățile impresionante ale jucătorilor de șah, ci și puterea tehnologiei de a conecta oameni din întreaga lume pentru a realiza ceva notabil.
Un aspect remarcabil al evenimentului l-a constituit contribuția semnificativă a sistemului penitenciar românesc, prin participarea a 30 de persoane internate sau custodiate minori, tineri și femei din unitățile de detenție Craiova, Brăila-Tichilești, Centrul Educativ Târgu Ocna, Penitenciarul Miercurea – Ciuc și Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou. S-a evidențiat, astfel, rolul șahului ca instrument educativ și de reintegrare socială.
Participarea la eveniment subliniază importanța șahului în deschiderea de noi oportunități, inclusiv posibilitatea de a participa la competiții naționale și internaționale. Evenimentul a fost, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru promovarea șahului ca activitate intelectuală și recreativă, arătând cum poate contribui la educație și reintegrare socială, aspecte esențiale în contextul sistemului penitenciar românesc.
Federația Română de Șah, în cooperare cu Federația Internațională de Șah (FIDE), organizează, încă din anul 2021, Campionatul Intercontinental de Șah online pentru deținuți. Pentru a susține și promova acest tip de demers, Federația Internațională de Șah și Biroul Șerifului din Comitatul Cook (Chicago, SUA) au semnat un acord de cooperare și au lansat programul „Șah pentru libertate”, care urmărește popularizarea șahului ca instrument eficient de educație și incluziune socială a deținuților.
În aceleasi coordonate se înscrie şi preocuparea pentru implicarea deținuților în activități de cunoaștere și practicare a jocului de șah, inclusiv cu implicarea Federației Române de Șah, cu care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a încheiat, la data de 28 decembrie 2023, un protocol de colaborare.