Astăzi 16-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Audioteca Șeherezadei dincolo de gratii

Audioteca Şeherezadei duce lectura acolo unde nimeni nu se gândeşte la ea!

 

Asociaţia Culturală Vis-a-vis, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Radio România Cultural lansează proiectul Audioteca Şeherezadei. Începând cu data de 17 iulie 2017, în 10 penitenciare din România, deţinuţii vor asculta, la staţiile  radio cu circuit închis, fragmente din opere literare româneşti şi universale, un adevărat mozaic cultural transpus în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Astfel, pentru început, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti-Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea și Vaslui vor audia fragmente din opere literare precum Jurnalul fericirii”, „Cuvânt împreună despre rostirea românească”, „De profundis”, „Stima de sine”, „Nautilus”, „Arta de a iubi”, „La ţigănci”, „Romeo şi Julieta” – acestea fiind doar câteva dintre cele 30 de titluri ce fac obiectul emisiunilor audio care vor fi difuzate, în spatele gratiilor, în perioada iulie-decembrie 2017.

Proiectul cultural Audioteca Seherezadei propune o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces în acest domeniu și persoanelor care provin din medii defavorizate. Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune. Legenda spune că poveştile ei l-au vindecat de mânie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general şi sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depăşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, în libertate.” a spus actriţa Adriana Moca, iniţiatoarea acestui proiect.

„Administraţia penitenciară, în calitatea sa de serviciu public aflat în slujba comunităţii, este preocupată nu doar de custodierea deţinuţilor, ci şi de pregătirea şi sprijinirea acestora în efortul de reintegrare socială. În acest context, o astfel de colaborare dă naștere unor noi oportunități de progres cultural și de combatere a prejudecăților, prin cunoaștere.

Studiourile radio-tv cu circuit închis reprezintă o modalitate de transmitere, în manieră accesibilă, a unor informaţii diverse, care oferă posibilitatea de a promova valori şi modele de viaţă, atât de necesare într-un mediu corecţional, caracterizat prin constrângeri și stigmate.

Audiţia unor texte literare (în întegralitate sau doar fragment) stimulează interesul ascultătorilor pentru lectură sau pentru cunoaşterea operei unor autori. Transmiterea acestor emisiuni facilitează accesul persoanelor private de libertate la un conţinut informaţional de calitate şi oferă posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conţinuturi instructive.

Pe lângă noutatea şi ineditul activităţii, lectura pasivă are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecţie, este sursă de discuţii şi prilej de socializare şi, nu în ultimul rând, o invitaţie la lectură.

Este de datoria instituţiei penitenciare să colaboreze cu comunitatea şi să încurajeze iniţiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate în detenţie. Îmbunătăţirea calităţii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, în care latura instituțională să își găsească oglindirea în empatia societății.” – doamna comisar şef de penitenciare Ioana MORAR – Director Direcția Reintegrare Socială,  care exercită, prin delegare, atribuţii de director general adjunct.

Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei va continua în această toamnă în mai multe şcoli şi licee din ţară, cu scopul de a promova cultura scrisă şi de a converti la lectură noi publicuri. Proiectul îşi propune să provoace publicul tânăr, reticent faţă de lectură, să deprindă gustul cititului.

Ascultă, citește, simte!

 

Proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Vis-a-Vis şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Mai multe detalii găsiţi pe www.audiotecaseherezadei.ro

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii