Astăzi 21-04-2025 sunt: 24544 persoane private de libertate

 Administrația Națională a Penitenciarelor susține formarea continuă în domeniul drepturilor omului prin două noi cursuri HELP derulate sub egida Consiliului Europei

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în parteneriat cu Consiliul Europei și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a lansat oficial, în data de 15 aprilie 2025, cea de-a doua ediție a programului de formare HELP – Human Rights Education for Legal Professionals. Evenimentul s-a desfășurat la Iași și a reunit experți naționali și internaționali, formatori și practicieni din sistemul penitenciar.

Programul HELP reprezintă principala inițiativă a Consiliului Europei pentru formarea profesioniștilor în domeniul drepturilor omului, având ca scop sprijinirea statelor membre în implementarea standardelor europene, în special a celor prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și de legislația Uniunii Europene.

Ediția din acest an se axează pe două teme fundamentale pentru practica penitenciară: Standardele Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) și Sănătate Mintală și Drepturile Omului

Aceste cursuri vin în sprijinul nevoii constante de profesionalizare și responsabilizare în tratamentul persoanelor private de libertate, promovând o cultură instituțională bazată pe respectul demnității umane și al drepturilor fundamentale.

Ambele cursuri sunt desfășurate pe platforma de e-learning HELP, pe durata a 8 săptămâni, și presupun parcurgerea de materiale interactive, sesiuni de tutorat și evaluare, într-un format flexibil de 1–2 ore pe săptămână. Cei 60 de particianți provin în principal din rândul polițiștilor de penitenciare, dar și din alte domenii conexe.

Evenimentul de lansare – o zi a dialogului interinstituțional

Deschiderea evenimentului a avut loc la Sala Senatului a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar agenda a inclus prezentări din partea unor personalități academice și profesionale de marcă, precum: prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rector al director al Penitenciarului Iași, Oana Gîrlescu, manager de program în cadrul Consiliului Europei, Beatrice Gabriela Ioan, profesor și medic legist, membră a CDBIO, Sebastian Mangrău, reprezentant al Consiliului Europei – Departamentul de executare a hotărârilor CEDO, Alina Barbu și dr. Gabriel Diaconu, formatori HELP și tutori naționali ai cursului HELP privind Sănătatea Mintală și Drepturile Omului.

Domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU, Director General al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a transmis online un mesaj de susținere privind angajamentul instituției în promovarea drepturilor fundamentale și a profesionalizării continue și evidențiind, totodată, contribuția a doi tutori cu vastă experiență și reputație profesională, precum domnul Răzvan Horațiu Radu, procuror și Membru al Comitetului pentru Prevenirea Torturii, și Chestor de poliție penitenciară dr. Ioana Mihaela MORAR, Director general adjunct – Administrația Națională a Penitenciarelor (co-tutore național al cursului).

Evenimentul a inclus și o sesiune dedicată prezentării platformei HELP, jurisprudenței CEDO relevante și așteptărilor participanților, conturând direcțiile de implementare a celor două cursuri la nivel național.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii