A 33-a ediție a Comisiei pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (#CCPCJ33): rezoluții adoptate pentru a promova prevenirea criminalității, justiția penală și statul de drept, 92 de evenimente paralele, 16 expoziții organizate, 1400 de participanți din 128 de țări.
Doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana Mihaela Morar, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a alăturat delegației României condusă de Excelența Sa, domnul Stelian Stoian, Reprezentant Permanent al României pe lângă Organizațiile Internaționale la Viena, și a susținut, de asemenea, o prezentare despre reducerea recidivei, la invitația Misiunii Permanente a Japoniei la Viena.
O societate sigură nu poate fi concepută fără contribuția esențială a sistemului penitenciar în justiția penală. Baza unui sistem corecțional bine gestionat se sprijină pe asistența adecvată acordată persoanelor private de libertate. Gestionarea eficientă a locurilor de detenție, conform recomandărilor internaționale, care vizează tranziția cu succes a deținuților în comunitate și reducerea recidivei reprezintă, fără îndoială, o misiune complexă. Astfel, schimbul de bune practici la nivel international este absolut necesar și de mare suport. De altfel, #CCPCJ33 a adoptat ca focus tematic al anului 2024 tocmai cooperarea internațională și asistența tehnică.
Evenimentul conexat #CCPCJ33 „Reducerea recidivei: voluntari și organizații ale societății civile care sprijină reabilitarea infractorilor” este legat de dezvoltarea strategiilor model ale Națiunilor Unite pentru reducerea recidivei, sub auspiciile Comisiei pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (CCPCJ). Aceste strategii evidențiază reabilitarea infractorilor în toate etapele procesului de justiție penală.
Moderată de domnul Yoshimitsu Yamauchi (Directorul U.N.A.F.E.I.), această sesiune a oferit o înțelegere profundă a rolului vital jucat de voluntari în reintegrarea foștilor infractori, evidențiind perspectivele acestora și ale organizațiilor societății civile, care contribuie, mai ales, în etapa post-detenție.
Doamna Ioana Morar a fost invitată să participe la acest eveniment conexat alături de dl Ryuji Kawahara (viceministru al Justiției, Japonia), dl Atsushi Kaifu (ambasador, Misiunea Permanentă a Japoniei la Viena), dl Philipp Meissner (consilier interregional, lider de echipă pentru reforma penitenciară și penală, UNODC). Împărtășind experiența României, alături de dl Toshikazu Ishizaki (Hogoshi, Japonia), dl Hiroyuki Watanabe (Biroul de Reabilitare, MJJ), dna Chiang Hwee Yen Jean (comisar adjunct, director adjunct, Comandamentul Corecțiilor Comunitare, Singapore), panelul de discuții a subliniat importanța reducerii recidivei și facilitarea reintegrării socio-profesionale, pentru comunități mai sigure.