Astăzi 23-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

29 iunie- Ziua polițiștilor de penitenciare

Aflată sub patronajul spiritual al Sfinților Apostoli Petru și Pavel,  29 iunie este Ziua polițiștilor de penitenciare. Pentru a marca această sărbătoare, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a organizat o festivitate solemnă joi, 29 iunie 2023, începând cu ora 09.30, la Sala Albastră a Institutului Național de Statistică, care s-a bucurat de participarea ministrului justiției, doamna Alina Ștefania GORGHIU și a secretarului de stat coordonator al sistemului penitenciar, domnul Bogdan ILEA. De asemenea, alături de participanții Administrației Naționale a Penitenciarelor și reprezentanții organizațiilor sindicale, la eveniment au fost prezenți, în sistem on-line, membrii consiliilor de conducere din toate unitățile subordonate.

Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, cu un scurt moment Te Deum oficiat de coordonatorul preoților din sistemul penitenciar, părintele Cristian ANTONESCU și a continuat cu mesajul aniversar al directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN. ”Gestionarea întregii arhitecturi de funcționalitate, de securitate, de siguranță și de reintegrare socială are loc în fiecare zi, 24h/24 h numai datorită dedicării fiecărui polițist de penitenciare. Cred în capacitatea acestui sistem și cred în oamenii care lucrează aici! Sunt conștient că uneori avem de înfruntat și situații neplăcute și că din când în când se mai petrec și drame. Însă dacă muncim mult, dacă evidențiem ceea ce este adevărat, bun, corect în fiecare dintre noi, lucrurile cu siguranță arată mai bine la sfârșitul zilei. Iar cei care alegem să credem în importanța muncii noastre avem gradul de satisfacție profesională care să ne dea energia emoțională, intelectuală și fizică de a începe o nouă zi. Cu singura misiune și cu singurul obiectiv de a reda societății semeni de-ai noștri cu privire la care școala, societatea, familia nu au reușit să îi țină departe de încălcarea legii penale.”

La ceas aniversar, mesajul Ministrului Justiției, doamna Alina Ștefania GORGHIU pentru lucrătorii sistemului penitenciar a fost unul de mulțumire, apreciere, dialog și încurajare. ”Dați-mi voie să vă spun un lucru: voi veni în fiecare penitenciar din România, pentru că vreau să văd la fața locului ceea ce știu foarte bine în teorie. Problemele pe care le aveți sunt problemele noastre, sunt problemele societății românești, sunt probleme pe care încercăm să le rezolvăm cu mai mult sau mai puțin succes de peste 30 de ani. Îmi doresc să văd resursa uamnă din penitenciare, îmi doresc să vă cunosc pe fiecare, personal, pentru că e genul de relație care trebuie consolidată pe baze de încredere. Și sigur îmi doresc să văd acele condiții materiale din penitenciare pe care va trebuie să le rezolvăm. […] Și am și o mică bucurie referitoare la problema recidivei. Am cerut statisticile de curând și, la nivel de 2022 am atins cel mai redus procent de recidivism la populația încarcerată în ultimii 13 ani, 36%….să ne ajute Dumnezeu să păstrăm trendul, pentru că fiecare are rolul lui în acest trend și în această scădere a procentului recidivei.”

În discursul său, doamna ministru a subliniat importanța cooperării internaționale în domeniul execuțional- penal, îndeosebi cu sistemul penitenciar din Republica Moldova, prin consolidarea relațiilor și oferirea de sprijin în pregătirea și perfecționarea profesională a funcționarilor publici cu statut special din țara-soră de peste Prut.

Doamna ministru a felicitat personal toți participanții la eveniment, dăruindu-i fiecăruia în parte, ca gest simbolic de apreciere, câte un exemplar din Constituția României.

În același cadru festiv, directorul general al ANP a evidențiat patru polițiști de penitenciare și le-a înmânat acestora diplome și plachete, pentru excelență profesională, dedicare, perseverență și îmbunătățirea imaginii publice la nivel național și internațional a sistemului penitenciar românesc. Colegii care anul acesta au fost selectați pentru evidențiere sunt doamna agent Alina- Diana Pop (Penitenciarul Bistrița), domnul comisar șef Ionel Iovescu (Penitenciarul Arad), domnul agent șef Mihai Buidan (Penitenciarul Mioveni) și domnul agent șef principal Mihai-Ovidiu Artene (Penitenciarul Vaslui). De asemenea, cu această ocazie, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a mulțumit pentru excelența în parcursul profesional și reprezentarea sistemului penitenciar românesc la cel mai înalt nivel de performanță doamnei comisar șef de poliție penitenciară Ioana-Mihaela MORAR, directorul Direcției Reintegrare Socială, care a absolvit recent programul Fulbright, din Statele Unite ale Americii, în urma obținerii unei burse Hubert H. Humphrey.

De asemenea, conducerea Ministerului Justiției și cea a Administrației Naționale a Penitenciarelor au mulțumit, deopotrivă, pentru munca depusă, deschiderea către dialog, sprijin și parteneriat tuturor organizațiilor sindicale din sistemul penitenciar.

La mulți ani tuturor polițiștilor de penitenciare!

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii