În data de 29 octombrie 2024, Penitenciarul Ploiești, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul României, a organizat manifestări aniversare, culturale și religioase, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la sfințirea Capelei unității.
La eveniment au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai penitenciarelor din regiunea SUD-Muntenia, ai instituțiilor județene și municipale, precum și ai ONG-urilor și colaboratorilor voluntari, iar din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor a participat coodonatorul preoților din sistemul penitenciar, preotul capelan Cristian Antonescu.
Manifesările aniversare au debutat cu Slujba Sfintei Liturghii și Slujba Parastasului, oficiată de Preasfinţitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența polițiștilor de penitenciare și a persoanelor private de libertate.
Evenimentul a fost urmat de susținerea Conferinței interinstituționale ”În temniță am fost și ați venit la Mine”, desfășurată în cadrul Centrului Cultural Antim Ivireanul al Protoieriei Ploiești Nord, unde Preasfințitul Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, a susținut o alocuțiune privind problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin activități religioase. A urmat o dezbatere privind colaborarea instituțională și implicarea unui număr cât mai mare de parteneri sociali în procesul reintegrării postdetenție, moderată de doamna comisar șef de poliție penitenciară Magdalena Toma, director adjunct Penitenciar Ploiești.
De asemenea, în cadrul conferinței au fost promovate exemple de bună practică și Metodologia intervențiilor interinstituționale pentru facilitarea reintegrării sociale a persoanelor aflate in executarea unei pedepse sau a unei măsuri privative de libertate și a persoanelor liberate.
Alături de demersurile educaționale, sociale și psihologice desfășurate în penitenciar, una dintre activitățile percepute de către deținuți ca având un impact pozitiv în timpul executării pedepsei este cea religioasă.
ANP promovează dezvoltarea laturii spirituale a persoanelor condamnate, stabilind parteneriate cu toți actorii sociali implicați în reinserția postdetenție, cu un accent deosebit pe colaborarea cu Biserica.