Astăzi 04-10-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Noi perspective de reintegrare socială a deținuților

Pe parcursul acestui an se derulează un proiect cu puternic impact emoțional și care deschide noi orizonturi de reintegrare socială a deținuților liberați.

Filmul documentar „AMAR” , proiectat în mai multe unități penitenciare (Giurgiu, Arad, Timișoara, Rahova, Ploiești) a câștigat Premiul pentru perspective noi la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Sibiu 2023.

Demersul face parte dintr-un proiect derulat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Direcției Naționale de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor. Documentarul explorează viețile unor oameni proveniți din medii defavorizate, cu adicții, care au crescut pe străzi și au experimentat condițiile de detenție în diverse penitenciare europene. Povestea este reală : personajul principal, Amar, hoț de buzunare. Prins de poliție, a fost depus la penitenciar, iar în timpul executării pedepsei, a scris o scrisoare de iertare victimei. Aceasta, regizor de film, impresionată de gest, i-a dat o șansă și i-a deschis noi perspective după liberare.

          „Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.”

          În pofida părerilor cu care m-am întâlnit de destule ori, penitenciarele din România au un rol important în reabilitarea deținuților, desigur acolo unde aceștia își doresc acest lucru, și dacă e să luăm exemplul protagoniștilor filmului, putem spune că sunt eficiente în procesul de dezintoxicare dar și reintegrare, spune regizorul Diana Gavra.

Lungmetrajul este unul de impact nu doar ca poveste, ci ca exemplu, ca perspectivă, ca umanism care poate redefini harta atitudinilor prosociale față de această categorie.

← Către pagina principală

Deținuții – voluntari la inundații  

Penitenciarul Brăila a semnat un contract de voluntariat cu primăria comunei Pechea din județul Galați, prin care persoanele private de libertate vor oferi sprijin comunității locale care a fost afectată de viituri. Sub supravegherea polițiștilor de penitenciare, deținuții vor desfășura activități de curățare a zonelor afectate și îndepărtare a resturilor aduse de apă.

Această inițiativă face parte dintr-un program mai amplu dedicat reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, oferindu-le acestora oportunități de reabilitare și reconectare cu societatea.

Reamintim faptul că, dintre cele 28 de localităţi din judeţul Galaţi afectate de inundaţiile din 14 septembrie, în comuna Pechea s-a înregistrat cel mai mare număr de case inundate – aproximativ 2.000. Viitura a inundat inclusiv grădiniţa, şcoala şi dispensarul din comună.

Acțiunile de voluntariat au început, iar sistemul penitenciar românesc își exprimă compasiunea față de familiile aflate în dificultate. Implicarea deținuților în aceste activități are drept scop oferirea unui exemplu de solidaritate și de colaborare în momentele de criză.

← Către pagina principală

Sfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ignatie Teoforul” a Penitenciarului Deva

În data de 26 septembrie 2024, a avut loc sfințirea bisericii de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ignatie Teoforul” a Penitenciarului Deva, în prezența domnului director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, a domnului comisar șef de poliție penitenciară Florin Aurel Berar, directorul unității, precum și a mai  multor angajați și invitați. Tot cu această ocazie, a fost sfințită și pictura capelei aflate în interiorul spațiului de deținere.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, episcop-vicar al aceleiași episcopii, asistați de un sobor de preoți capelani din sistemul penitenciar, precum și de preoți din comunitate.

Sfințirea bisericii este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei comunități parohiale, întrucât biserica este o poartă către Dumnezeu, iar credincioșii primesc astfel ocazia de a se apropia în mod nemijlocit de universul spiritual care conduce către El. Urmând reguli specifice distincte, față de regulile pe care le urmează credincioșii în libertate, deținuții din unitățile penitenciare formează și ei o comunitate religioasă. Astfel, sfințirea bisericii Penitenciarului Deva a constituit o mare bucurie atât pentru cei care își desfășoară activitatea profesională aici, precum și pentru deținuții custodiați. Acest eveniment a însemnat  încununarea eforturilor susținute pe parcursul a aproape 14 ani de preoții capelani care au deservit unitatea, precum și de întregul colectiv profesional, care a dorit să aibă în cadrul unității un loc de rugăciune și de reculegere. De asemenea, biserica nou-sfințită va fi și locul în care deținuții custodiați la nivelul unității vor primi asistență moral-religioasă și îndrumare spirituală, în condiții asemănătoare celor din comunitate, vor putea să mediteze la traseul vieții lor și să se străduiască, asistați de preotul capelan, să redevină membri deplini ai comunității, printr-o apropiere cât mai mare de Dumnezeu și de valorile morale.

← Către pagina principală

Debutul anului școlar în sistemul penitenciar

9 septembrie 2024 a fost zi festivă în toate unitățile penitenciare, deoarece clopoțelul a sunat și pentru cele aproximativ 2300 de persoane private de libertate care frecventează  cursurile de școlarizare.

Asigurând accesul la educație, Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, oferă persoanelor condamnate șansa de compensare a deficitului școlar, de dezvoltare a abilităților, de dobândire a noi cunoștințe și de deschidere a unor noi orizonturi pentru viitor, contribuind astfel la reducerea recidivei și la creșterea șanselor de reintegrare cu succes în societate.

Cu această ocazie, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN a transmis: ” Educația reprezintă o oportunitate de creștere, învățare și dezvoltare personală, debutul anului de învățământ marcând un pas important pe drumul cunoașterii și o veritabilă sursă de inspirație privind posibilitățile de transformare personală. Cu acest prilej, dorim să vă felicităm pe fiecare dintre dumneavoastră pentru angajamentul și dorința de a învăța, în ciuda provocărilor și circumstanțelor în care vă aflați.

Este important să înțelegem că, deși accesul la educație este un drept fundamental, învățarea este un proces care necesită răbdare, perseverență și dedicare, oferind beneficii neprețuite. Fiecare zi reprezintă o șansă de a ne reinventa și de a ne pregăti pentru un viitor mai bun – pași esențiali către reintegrarea în societate. Astfel, îi încurajăm pe toți cei care au ales calitatea de elevi, să își însușească cu seriozitate și să aprofundeze cunoștințele dobândite, întrucât acestea pot deschide uși, oferindu-le instrumentele necesare pentru dezvoltarea personală și profesională.

Nu în ultimul rând, dorim să adresăm mulțumiri profesorilor pentru dedicarea și disponibilitatea de a fi parte activă a procesului de învățământ destinat persoanelor private de libertate. Impactul muncii dumneavoastră se măsoară, cu precădere, în schimbările pe care le-ați inspirat în rândul elevilor dumneavoastră, contribuind activ la transformarea și reabilitarea acestora. Prin dedicarea și profesionalismul de care dați dovadă, reușiți să deschideți noi perspective, oferind o a doua șansă la educație și la un viitor mai bun.

Anul școlar 2024/2025 se organizează, în sistemul Penitenciar, atât în forma învățamântului de masă, cât și a doua șansă, pe nivelele primar, gimnazial, liceal și profesional.

Mult succes în noul an atât școlarilor, cât și dascălilor!

← Către pagina principală

Diplomați din 19 țări au vizitat Penitenciarul București-Jilava: un exemplu de modernizare și reformă

Vineri, 6 septembrie 2024, 32 de reprezentanți ai ambasadelor Japoniei, Danemarcei, Olandei, Norvegiei, Canadei, Belgiei, Tunisiei, Slovaciei, Franței, Spaniei, Poloniei, Ungariei, Greciei, Germaniei, Bulgariei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Italiei, Ucrainei și Republicii Moldova au vizitat Penitenciarul București- Jilava, în cadrul unui eveniment de prezentare atât a noilor spații de cazare, cât și a proiectelor în curs de derulare pentru modernizarea infrastructurii.

Din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, evenimentul a fost onorat de prezența domnului comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, director general adjunct și a domnului comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar.

Pe parcursul vizitei, doamna comisar șef de poliție penitenciară dr. Cristina TEOROC, director al Penitenciarului București-Jilava, le-a prezentat distinșilor invitați principalele zone ale unității, inclusiv cele în curs de modernizare, cum ar fi curțile de plimbare și spațiile de activități în aer liber. Oaspeții au fost informați despre progresele înregistrate în îmbunătățirea condițiilor de detenție, reducerea supraaglomerării și eforturile continue pentru reintegrarea socială a deținuților.

Vizita a debutat cu vizitarea Fortului 13 Jilava, monument istoric de o importanță istorică deosebită și a celulelor în care au fost încarcerați pentru proces şi anchete majoritatea deţinuţilor politici din perioada 1948-1964. Ulterior, oaspeții au vizitat noile spații de cazare rezultate prin schimbarea destinației unor ateliere și date în folosință anul acesta, Centrul de Reintegrare, unde deținuții participă la activități menite să faciliteze reinserția acestora în societate, Secția I de deținere, spațiile destinate cabinetelor medicale și Comunitatea Terapeutică Phoenix. Astfel, evenimentul a reflectat evoluția în timp a sistemului penitenciar românesc și progresele semnificative înregistrate în ultimii ani.

Demersul a constituit un bun prilej pentru a reitera angajamentul instituțional privind îmbunătățirea condițiilor de custodiere, conform cerințelor stabilite la nivel european, în acord cu Memorandumul privind Planul de acțiune 2020-2025, în executarea hotărârii pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României.

← Către pagina principală

Festivitatea de absolvire a Promoției „Avram Iancu – 200” a S.N.P.A.P. Târgu Ocna

Promoția „Avram Iancu – 200” a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” (S.N.P.A.P.) din Târgu Ocna și-a finalizat cu succes pregătirea. Festivitatea de absolvire, desfășurată pe 26 august 2024, marchează încheierea unei etape esențiale în formarea noii generații de agenți de poliție penitenciară.

Ceremonia a fost onorată de prezența doamnei Alina Ștefania GORGHIU, Ministra Justiției, aflată pentru prima dată la sediul instituției.

În cadrul evenimentului, proaspeții absolvenți au primit primul lor grad profesional și au promis, prin jurământul rostit, să-și dedice cunoștințele și competențele dobândite pentru a servi cu integritate și profesionalism sistemul penitenciar din România. Anul acesta, în contextul aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, promoția a fost denumită în onoarea acestui mare revoluționar, simbolizând angajamentul față de valorile și drepturile poporului român.

În discursul său, comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU, directorul școlii, a evidențiat importanța integrității, umanismului, spiritului de echipă și responsabilității în cariera viitorilor agenți.

Un moment semnificativ al festivității a fost acordarea gradului profesional de agent de poliție penitenciară și numirea șefului promoției „Avram Iancu – 200”, agent de poliție penitenciară Cristina Roxana Tudose. În cuvântul său, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a subliniat că fundația oricărei cariere de succes se bazează pe integritate, onestitate și adevăr.

De asemenea, domnul Ruslan LUNGU, secretar de stat al Ministerului Justiției din Republica Moldova, a mulțumit colectivului școlii pentru devotamentul și profesionalismul cu care au pregătit elevii din statul vecin.

Doamna Alina Ștefania GORGHIU, Ministra Justiției, a încheiat festivitatea, exprimându-și încrederea că noua generație de agenți va continua să reprezinte cu cinste și profesionalism sistemul penitenciar românesc. Ziua de 26 august 2024 va rămâne o dată memorabilă în viața absolvenților, care, prin jurământul depus, au acceptat provocarea de a fi modele de profesionalism și integritate în societate, în serviciul țării.

← Către pagina principală

Vizita oficială a Ministrei Justiției la șantierul Penitenciarului BERCENI

Joi, 22 august 2024, începând cu ora 10:00, ministra justiției, doamna Alina-Ștefania GORGHIU, a efectuat o vizită de lucru la șantierul Penitenciarului BERCENI din județul Prahova. Scopul vizitei a fost verificarea stadiului lucrărilor, evaluarea progresului construcției și asigurarea respectării termenelor stabilite pentru finalizarea acestui important proiect. După vizită, doamna ministră Alina-Ștefania GORGHIU a susținut declarații de presă, subliniind importanța acestui proiect pentru modernizarea sistemului penitenciar din România.

La eveniment a participat și domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a oferit detalii suplimentare despre proiect.

Construcția noului Penitenciar BERCENI va contribui semnificativ la creșterea capacității de cazare a sistemului penitenciar, adăugând 1000 de locuri de detenție destinate regimurilor de maximă siguranță și închis. Aceasta a venit în contextul în care, începând din 2021, Administrația Națională a Penitenciarelor a depus eforturi considerabile pentru extinderea capacității de cazare, dar spațiile disponibile au rămas insuficiente față de nevoile actuale.

De asemenea, Penitenciarul BERCENI va avea un impact important asupra îmbunătățirii condițiilor de detenție. Aflându-se constant în renovare, multe spații de cazare din țară au fost indisponibile, ceea ce a necesitat crearea de noi locuri moderne și adecvate.

Prin aceste măsuri, capacitatea de cazare pentru regimul semideschis din cele cinci unități penitenciare din estul țării (Botoșani, Vaslui, Brăila, Constanța Poarta Albă, Tulcea) va crește la 2.723 de locuri, iar indicele mediu de ocupare va scădea cu 46,62%, ajungând la 94,38%.

Această vizită reflectă angajamentul autorităților în direcția finalizării cu succes a acestui proiect, care va aduce beneficii semnificative sistemului penitenciar și va asigura condiții de detenție conforme cu standardele europene.

 

← Către pagina principală

Proiect cultural – Storytelling și film

Pe 7 august 2024, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a găzduit proiectul cultural „Ateliere de storytelling și Filme (cu și despre romi) în penitenciare”, susținut de Alina Șerban, regizoare, dramaturgă și actriță, fiind prima artistă romă care a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Proiectul derulat în penitenciar a inclus două componente: proiecția filmului „Gipsy Queen” și un atelier de storytelling. „Gipsy Queen” explorează problematica persoanelor din grupuri vulnerabile și lupta acestora pentru demnitate și independență. Proiecția filmului a fost urmată de o sesiune de discuții pe marginea celor vizionate și a elementelor cheie din scurtmetraj..

În cadrul atelierului de storytelling, participantele au fost îndrumate să își scrie propriile povești de viață sub forma unor scrisori și au avut oportunitatea de a lucra direct cu Alina Șerban, împărtășindu-și experiențele de învățare cu grupul.

La eveniment au participat 65 de persoane private de libertate, clasificate în regimurile deschis și semideschis. De asemenea, prin intermediul televiziunii cu circuit închis, toate persoanele private de libertate din unitatea de detenție vor putea viziona filmul „Gipsy Queen” în perioada următoare.

Activitatea a avut un impact puternic asupra participantelor, oferindu-le acestora  oportunitatea de a evidenția influența pozitivă a exemplului personal și a experiențelor de viață prezentate de personalitățile implicate.

Colaboratoare valoroasă a sustemului penitenciar românesc, Alina Șerban a participat și la conferința „Diversitate în sistemele corecționale: Abordarea nevoilor persoanelor de etnie romă private de libertate sau aflate sub supravegherea probațiunii – Proiect CORRECTIONAL”, organizată de Administrația Națională a Penitenciarelor în luna octombrie 2023.

În anul 2024, Alina Șerban a câștigat Concursul Centrului Național al Cinematografiei la categoria Debut Regie. De asemenea, Alina Șerban numără în palmares Premiul pentru Cea mai Bună Actriță la Premiile Ghilda Actorilor Germani 2020 (German Actors Guild Awards 2020) pentru rolul principal în „Gipsy Queen”. Este regizoarea filmului de scurt metraj „Letters of Forgiveness”, primul film despre sclavia persoanelor de etnie romă, scris și regizat din perspectivă romă. Ca actriță, a jucat în filmul macedonean „Housekeeping for Beginners”, premiat la Festivalul de Film de la Veneția (2023) și propus de către Macedonia de Nord la Oscar (2024).

 

← Către pagina principală

Centenarul FIDE: Un eveniment global istoric susținut de sistemul penitenciar românesc

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Federației Internaționale de Șah (FIDE) reprezintă un moment de referință în istoria șahului, celebrat printr-un eveniment global ambițios: doborârea recordului Guinness pentru cele mai multe partide de șah jucate în 24 de ore, care s-a dorit nu doar ca un omagiu adus trecutului, ci și ca o dovadă a popularității și a relevanței continue a șahului în prezent și viitor.

Pe 20 iulie 2024 s-a reușit doborârea recordului mondial pentru cele mai multe partide de șah jucate în 24 de ore. În această zi memorabilă, s-au jucat nu mai puțin de 5,4 milioane de partide de șah, stabilind un nou standard în istoria sportului minții. Acest nou record mondial demonstrează nu doar abilitățile impresionante ale jucătorilor de șah, ci și puterea tehnologiei de a conecta oameni din întreaga lume pentru a realiza ceva notabil.

Un aspect remarcabil al evenimentului l-a constituit contribuția semnificativă a sistemului penitenciar românesc, prin participarea a 30 de persoane internate sau custodiate minori, tineri și femei din unitățile de detenție Craiova, Brăila-Tichilești, Centrul Educativ  Târgu Ocna, Penitenciarul Miercurea – Ciuc și Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou. S-a evidențiat, astfel, rolul șahului ca instrument educativ și de reintegrare socială.

Participarea la eveniment subliniază importanța șahului în deschiderea de noi oportunități, inclusiv posibilitatea de a participa la competiții naționale și internaționale. Evenimentul a fost, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru promovarea șahului ca activitate intelectuală și recreativă, arătând cum poate contribui la educație și reintegrare socială, aspecte esențiale în contextul sistemului penitenciar românesc.

Federația Română de Șah, în cooperare cu Federația Internațională de Șah (FIDE), organizează, încă din anul 2021, Campionatul Intercontinental de Șah online pentru deținuți. Pentru a susține și promova acest tip de demers, Federația Internațională de Șah și Biroul Șerifului din Comitatul Cook (Chicago, SUA) au semnat un acord de cooperare și au lansat programul „Șah pentru libertate”, care urmărește popularizarea șahului ca instrument eficient de educație și incluziune socială a deținuților.

În aceleasi coordonate se înscrie şi preocuparea pentru implicarea deținuților în activități de cunoaștere și practicare a jocului de șah, inclusiv cu implicarea Federației Române de Șah, cu care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a încheiat, la data de 28 decembrie 2023, un protocol de colaborare.

← Către pagina principală

Participarea Administrației Naționale a Penitenciarelor la evenimente europene de prestigiu

În perioada 24-26 iunie 2024, în Sofia, Bulgaria, au avut loc două evenimente de interes major pentru sistemele penitenciare și de probațiune din Europa, organizate cu sprijinul sistemului penitenciar din această țara:

  • Cea de-a 29-a Conferință a Directorilor de Sisteme Penitenciare și de Probațiune a Consiliului Europei, în perioada 24-25 iunie 2024, la care a participat directorul general al ANP, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN;
  • Comitetul director și Adunarea Generală Anuală a organizației EuroPris, în perioada 25-26 iunie 2024, cu participarea directorului general și a directorului general adjunct al ANP, doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana-Mihaela MORAR, membru ales în cadrul Consiliului Director al organizației.

Conferința Consiliului Europei, cu tema „Drepturile omului, democrație și stat de drept în penitenciare și probațiune”, a reunit directorii de sisteme penitenciare și de probațiune din statele membre. Evenimentul a inclus ședințe în plen și ateliere de lucru simultane, cu traducere în limbile engleză, franceză și bulgară. Printre invitați s-au numărat înalți oficiali ai Uniunii Europene și ai Organizației Națiunilor Unite, reprezentanți ai Confederației Europene de Probațiune (CEP), reprezentanți ai organizației EuroPris, judecători și procurori, precum și directori de instituții de formare profesională a personalului de penitenciare și de probațiune.

În cadrul conferinței, au fost abordate teme de actualitate precum protecția drepturilor omului în sistemele de detenție, promovarea democrației și a statului de drept în cadrul penitenciarelor și probațiunii, precum și metode inovatoare pentru reabilitarea și reintegrarea socială a deținuților. Workshop-urile au abordat teme de interes, precum combaterea grupărilor de criminalitate organizată sau rolul victimelor în procesul de reabilitare a foștilor deținuți. În cadrul acestora, au fost prezentate studii privind incidența Declarației universale a drepturilor omului din perspectiva drepturilor victimelor și impactul programelor de justiție restaurativă în penitenciare.

Închiderea evenimentului a fost realizată de dl. Allan MITCHELL, președintele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), care a remarcat pozitiv eforturile și dezvoltarea sistemului penitenciar românesc din ultimii ani. În cea de-a doua parte a zilei de 25 iunie 2024, programul a inclus o vizită de lucru la penitenciarul SAMORANOVO, participanții având ocazia de a observa practicile de detenție și programele de reabilitare implementate.

EuroPris, organizație non-politică și non-guvernamentală înființată în 2011, are ca scop respectarea drepturilor omului, îmbunătățirea cooperării și capacității operaționale la nivel european, sprijinirea dezvoltării standardelor europene și schimbul de expertiză și bune practici în domeniul penitenciar. Administrația Națională a Penitenciarelor din România este membru fondator din anul 2011, iar din 2022, doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana Mihaela MORAR este membru ales în cadrul Comitetului director.

În cadrul Adunării Generale Anuale EuroPris, sub coordonarea dnei Caron McCaffrey, Președinte și a domnului Gustav Tallving, Director executiv, reprezentanții sistemelor penitenciare din Europa au analizat nevoile, prioritățile și starea financiară a organizației. Au fost discutate și adoptate modificări privind misiunea, viziunea și valorile organizației, stabilindu-se, totodată, planificarea bugetară pentru anul 2025 și strategia pentru perioada 2025-2028. În coordonatele aceleiași întruniri anuale, a fost ales un nou membru în Board-ul organizației: domnul Toon Molleman, director general adjunct al sistemului penitenciar din Olanda și a fost acordat un premiu de excelență pentru inițiativa penitenciarului Torres Novas din Portugalia “Vertical Horticulture, Horizontal Solidarity”, aceasta fiind selectată dintr-un bazin de 40 practici europene.

Adunarea Generală Anuală a cuprins și un panel de discuții, în cadrul căruia au fost dezbătute teme precum: tendințele care vor ghida dezvoltarea viitoare a sistemelor penitenciare; adaptarea la noile provocări și cerințe ale societății moderne, resursele umane – dimensiunea socială a sistemelor penitenciare, factorii de actualitate care influențează schimbările în mediul corecțional.

 

← Către pagina principală

Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii