În perioada 24-26 iunie 2024, în Sofia, Bulgaria, au avut loc două evenimente de interes major pentru sistemele penitenciare și de probațiune din Europa, organizate cu sprijinul sistemului penitenciar din această țara:
- Cea de-a 29-a Conferință a Directorilor de Sisteme Penitenciare și de Probațiune a Consiliului Europei, în perioada 24-25 iunie 2024, la care a participat directorul general al ANP, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN;
- Comitetul director și Adunarea Generală Anuală a organizației EuroPris, în perioada 25-26 iunie 2024, cu participarea directorului general și a directorului general adjunct al ANP, doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana-Mihaela MORAR, membru ales în cadrul Consiliului Director al organizației.
Conferința Consiliului Europei, cu tema „Drepturile omului, democrație și stat de drept în penitenciare și probațiune”, a reunit directorii de sisteme penitenciare și de probațiune din statele membre. Evenimentul a inclus ședințe în plen și ateliere de lucru simultane, cu traducere în limbile engleză, franceză și bulgară. Printre invitați s-au numărat înalți oficiali ai Uniunii Europene și ai Organizației Națiunilor Unite, reprezentanți ai Confederației Europene de Probațiune (CEP), reprezentanți ai organizației EuroPris, judecători și procurori, precum și directori de instituții de formare profesională a personalului de penitenciare și de probațiune.
În cadrul conferinței, au fost abordate teme de actualitate precum protecția drepturilor omului în sistemele de detenție, promovarea democrației și a statului de drept în cadrul penitenciarelor și probațiunii, precum și metode inovatoare pentru reabilitarea și reintegrarea socială a deținuților. Workshop-urile au abordat teme de interes, precum combaterea grupărilor de criminalitate organizată sau rolul victimelor în procesul de reabilitare a foștilor deținuți. În cadrul acestora, au fost prezentate studii privind incidența Declarației universale a drepturilor omului din perspectiva drepturilor victimelor și impactul programelor de justiție restaurativă în penitenciare.
Închiderea evenimentului a fost realizată de dl. Allan MITCHELL, președintele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), care a remarcat pozitiv eforturile și dezvoltarea sistemului penitenciar românesc din ultimii ani. În cea de-a doua parte a zilei de 25 iunie 2024, programul a inclus o vizită de lucru la penitenciarul SAMORANOVO, participanții având ocazia de a observa practicile de detenție și programele de reabilitare implementate.
EuroPris, organizație non-politică și non-guvernamentală înființată în 2011, are ca scop respectarea drepturilor omului, îmbunătățirea cooperării și capacității operaționale la nivel european, sprijinirea dezvoltării standardelor europene și schimbul de expertiză și bune practici în domeniul penitenciar. Administrația Națională a Penitenciarelor din România este membru fondator din anul 2011, iar din 2022, doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana Mihaela MORAR este membru ales în cadrul Comitetului director.
În cadrul Adunării Generale Anuale EuroPris, sub coordonarea dnei Caron McCaffrey, Președinte și a domnului Gustav Tallving, Director executiv, reprezentanții sistemelor penitenciare din Europa au analizat nevoile, prioritățile și starea financiară a organizației. Au fost discutate și adoptate modificări privind misiunea, viziunea și valorile organizației, stabilindu-se, totodată, planificarea bugetară pentru anul 2025 și strategia pentru perioada 2025-2028. În coordonatele aceleiași întruniri anuale, a fost ales un nou membru în Board-ul organizației: domnul Toon Molleman, director general adjunct al sistemului penitenciar din Olanda și a fost acordat un premiu de excelență pentru inițiativa penitenciarului Torres Novas din Portugalia “Vertical Horticulture, Horizontal Solidarity”, aceasta fiind selectată dintr-un bazin de 40 practici europene.
Adunarea Generală Anuală a cuprins și un panel de discuții, în cadrul căruia au fost dezbătute teme precum: tendințele care vor ghida dezvoltarea viitoare a sistemelor penitenciare; adaptarea la noile provocări și cerințe ale societății moderne, resursele umane – dimensiunea socială a sistemelor penitenciare, factorii de actualitate care influențează schimbările în mediul corecțional.