Astăzi 23-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Comunicat din 31.05.2013/2

Expoziţia  naţională de artă „Penitenţă, Artă şi Speranţă”

Penitenciarul Bârcea Mare a vernisat,  în data de 21 mai 2013, la Galeriile de Artă „FORMA” din municipiul Deva,  expoziţia  naţională de artă  „Penitenţă, Artă şi Speranţă”.

Acest eveniment, aflat la a doua sa ediţie, s-a realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Deva  şi cu participarea a  10 unităţi penitenciare.

Expoziția  a reunit un număr de 110 lucrări de pictură în ulei și în acrilic, icoane pe sticlă, grafică, sculptură în lemn, marmură sau piatră, fir-art, măşti africane, pirogravură, origami și quiling. Aceste lucrări vor putea fi admirate de  către vizitatori până la data de 31.05.2013.

Lucrările expuse au fost realizate de către 35 de  persoane private de libertate custodiate în penitenciarele Aiud, Arad, Bârcea Mare, Bucureşti – Jilava, Miercurea Ciuc, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Tulcea şi Târgşor. În urma jurizării, cele mai bune lucrări au fost premiate, astfel premiile întâi şi trei au fost obţinute de către două persoane private de libertate de la Penitenciarul Aiud, iar premiul doi a revenit sculptorului Florin Stoica, care îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Bârcea Mare.

La vernisajul acestei expoziții au participat oficialităţi  ale municipalității devene și ale județului Hunedoara, reprezentanţi ai instituțiilor de cultură, ai cultelor, artişti plastici, reprezentanţi ai mass-media, un grup de persoane private de libertate implicate în proiect, precum şi un important număr de vizitatori.

Prin  desfăşurarea acestei activităţi s-a realizat promovarea în comunitate a unei imagini pozitive a sistemului penitenciar şi a problematicii reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, încurajându-se, totodată, afirmarea persoanelor private de libertate în domeniul artistic, participarea acestora la activităţi valorizatoare, dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu unităţile penitenciare din ţara, precum şi cu partenerii externi din comunitate, care pot sprijini organizarea şi desfăşurarea activităţilor artistice.

Organizarea unui astfel de eveniment cultural de anvergură naţională, a constituit un binevenit prilej de evaluare a potenţialului dobândit de participanţi în cadrul atelierelor de creaţie artistică amenajate în aşezămintele de detenţie din ţară şi nu în ultimul rând, o dovadă grăitoare a deschiderii instituţiei penitenciare româneşti către comunitatea locală.

← Către lista de post
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii