Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care face parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului, şi are ca principal obiect de activitate formarea iniţială a agenţilor şi perfecţionarea personalului din unităţile sistemului penitenciar.

 

           

         Participarea elevilor Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna
la Proiectul Erasmus + „Colour souls project"
 
       În spiritul integrării europene, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna îşi canalizează activitatea spre participarea elevilor în programele la programele europene de formare.
Astfel, în baza protocolului de colaborare semnat cu Asociaţia de Tineret Onestin, ce are ca scop derularea programului „Formare și Dezvoltare prin Programe Europene'', elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna au posibilitatea de a participa la sesiuni de formare (training-uri), atât în ţară cât şi în străinătate.
        În acest context, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna a selecţionat şi nominalizat patru viitori agenți de penitenciare: Claudia PANTILIMON, Emanuel ȘERBAN, Cosmin MITROFAN și Ema Cosmina ANDRIOAIE, care au făcut echipă cu doi tineri voluntari "ONESTIN", reprezentând ROMÂNIA în proiectul Erasmus + „Colour souls project" ce sa desfășurat în perioada 4 - 13mai 2016, la Napoli - ITALIA.
 

Implicarea elevilor Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna în derularea  programului ,, Educaţie pentru siguranţa tinerilor"

Vineri, 13 mai 2016, în baza protocolului încheiat între Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna şi  Asociația „SFÂNTUL NICOLAE CEL MILOSTIV" Iași, reprezentată de către asistent universitar Lăcrămioara BOZ, coordonator Proiect „112 – SITUAŢII DE URGENTĂ – EDUCAŢIE ŞI PREVENIRE", s-a desfăşurat programul „Educaţie pentru siguranţă tinerilor".

Cu acest prilej, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, instruiţi şi coordonaţi de doamna expert Lăcrămioara Boz, au susţinut în prezenţa elevilor şi cadrele didactice de la  Liceul Tehnologic Tîrgu Ocna,  activităţi de educaţie şi informare în scopul prevenirii sau limitării efectelor negative caracteristice situaţiilor ce pun în pericol viaţa şi sănătatea tinerilor.

Temele prezentate de elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna au vizat diseminarea unor subiecte de interes precum comportamentul preventiv pentru a nu deveni victime sau agresori prin activităţi infracţionale, siguranţa pe internet, violenţa domestică, violenţa şcolară, comportarea corectă în caz de situaţii de urgenţă şi apelarea eficientă a numărului unic de urgență 112.

În acest context, a fost realizat şi un exerciţiu de alarmare în caz de incendiu, fiind prezentate si exemplificate măsuri de prim-ajutor.

Acest demers urmăreşte creşterea gradului de siguranţă a tinerilor prin conştientizarea, înţelegerea corectă a realităţilor sociale şi adoptarea unei atitudini corecte într-o situaţie care le poate pune viaţa în pericol.

 

Medalii de aur si argint obținute de elevi la 
 ,,CAMPIONATUL NAȚIONAL DE JUNIORI ȘI SENIORI"           
 
În perioada 07- 08 mai 2016, doi elevi ai școlii, care fac parte din  lotul de sportivi ai secției Taekwondo WTF „S.N.P.A.P. Ssilum - Tîrgu Ocna" au participat la ,,CAMPIONATUL NAȚIONAL DE JUNIORI ȘI SENIORI", ediția a IX - a, organizat de  Federația Română de Taekwondo WTF,  la Constanța.
Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a fost reprezentată de elevii Gabriel Ionuț JUVINĂ și MERLUȘCĂ SIMION, care au urcat pe podium și au obținut rezultate remarcabile:
- locul I            - medalie de aur        - elev Gabriel Ionuț JUVINĂ, la categoria 74 kg;
- locul II           - medalie de argint    - elev MERLUȘCĂ SIMION, la categoria 87 kg.
Lotul de elevi s-a antrenat la Clubul Sportiv SSILUM Tîrgu Ocna, cu care Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna are încheiat un protocol de colaborare,sub îndrumarea domnului antrenor Florinel ŞILOCHI – profesor în cadrul instituției noastre.
Taekwondo este unul dintre cele mai populare tipuri de arte marțiale din lume, ce îmbină mai multe elemente precum rezistența fizică și psihică, forța, mobilitatea, autocontrolul și precizia, făcând parte din categoria sporturilor olimpice, cu aplicare deosebită în pregătirea elevilor.

 

Participarea elevilor Școlii Naționale de Pregătire a Agenților

de Penitenciare Tîrgu Ocna la  proiectul Erasmus +  "The Green Googles Projects",

ca partener al Asociației de Tineret ONESTIN

De-a lungul timpului, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a încheiat numeroase parteneriate cu Asociația de Tineret Onestin, prin care a desfășurat activități educaționale și socio-culturale, ce au avut ca obiective principale dezvoltarea tinerilor elevi prin educația non-formală, oferind astfel posibilitatea dezvoltării personale a acestora prin participarea la sesiuni de formare (training-uri), atât în ţară, cât şi în străinătate.

În acest context, elevii școlii, alături de tinerii de Asociația de Tineret Onestin, au conștientizat importanta protejării mediului și au participat la campanii de educare si protejare a mediului, au identificat probleme, au găsit soluții în ceea ce privește importanța mediului și au căpătat competente practice prin activitățile de plantare a florilor si arborilor.

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna a selecţionat şi nominalizat tineri din rândul elevilor în vederea  participării și reprezentării școlii, în proiectul Erasmus +  "The Green Googles Projects" - ca partener al Asociației de Tineret Onestin.

În baza selecției efectuate la sediul școlii, un grup format din cinci viitori agenți de penitenciare – respectiv: Lelia Nicoleta LUNGU, Gabriel Cătălin HÎRLEA,   Claudiu Răzvan ZAHARIA, Ionuț Mihai PISTOL si  Alin Constantin ONICA a făcut echipă cu tinerii de la Asociaţia de Tineret Onestin, conduși de leader-ul de grup  Andrei CHIRILA și a reprezentat România în proiectul internațional susmenționat, la întâlnirea de lucru care s-a desfășurat în perioada 16-24 aprilie 2016, la Budapesta - UNGARIA. citeste mai departe

ACTIVITĂȚI DERULATE LA S.N.P.A.P. TÎRGU OCNA, ÎN CADRUL

PROGRAMULUI NAȚIONAL "SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN" - EDIȚIA 2016

În perioada  18 – 22  aprilie 2016, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna şi-a deschis porţile pentru a putea fi vizitată de către elevii unităţilor de învăţământ din localitate.

În contextul evocat, agenda vizitelor planificate a cuprins întâlniri ale liceenilor de la Colegiul Naţional "Costache Negri" Tîrgu Ocna cu elevii și personalul didactic al unității noastre.

Scopul acestor vizite este de a crea o mai bună percepţie asupra instituției noastre de învățământ și motivarea tinerilor liceeni pentru a opta să urmeze o carieră în sistemul penitenciar.

Activităţile au vizat familiarizarea liceenilor cu privire la sistemul de pregătire pe care îl asigură școala de la Tîrgu Ocna și beneficiile specifice profesiei de "agent de penitenciare".

De asemenea, tinerii au vizitat obiectivele de interes didactic, spaţiile de studiu şi cazare frecventate de elevi și au vizionat filmului de prezentare al Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna .

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna vine astfel în întâmpinarea Programului Național "Să ştii mai multe, să fii mai bun!"  - ediţia 2016, derulat de către Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, oferind elevilor şi dascălilor posibilitatea de a-şi dezvolta aria activităţilor care exced curriculumul naţional.

Performanţele sportive obtinute  de elevii

din Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare – Tîrgu Ocna  consideră sportul parte importantă a programelor de educaţie şi pregătire profesională pentru tinerii care au ales să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal, drept pentru care conducerea şcolii îşi manifestă permanent dorinţa de a organiza şi promova activităţi menite să-i pună în valoare valenţele formative.

În acest sens, un număr de patru elevi ai Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna,  practicanți de TAEKWONDO WTF  în cadrul Secţiei SNPAP SSILUM, traversează o perioadă benefică din punct de vedere sportiv, prin participarea la competiţia „Campionatul Naţional Universitar", ediţia a V-a, ce s-a desfăşurat la  București în data de 16 aprilie 2016.

În calitate de sportivi legitimaţi ai Federaţiei Române de Taekwondo WTF, în cadrul secţiei susmenţionate, deţinători ai gradului GUP 8 (Centura galbenă), un număr de doi sportivi – elevi au urcat pe podium obţinând următoarele rezultate:

- locul II          - medalie de argint - elev Simion MERLUȘCĂ, la categoria  – 87 kg;

- locul III         - medalie de bronz - elev Claudia Elena PANTILIMON, la categoria – 67 kg.

De asemenea,  elevii Gabriel Ionuț JUVINĂ şi Dragoș Constantin GRUIA au obținut mențiune și diplome de participare,  având o prestație remarcabilă atât în timpul competiţiei, cât şi în procesul de pregătire de specialitate în cadrul Şcolii, constituind exemple pozitive pentru colegi şi generaţiile de elevi ce vor urma cursurile acestei instituţii de învăţământ.

Elevii s-au antrenat la Clubul Sportiv SSILUM Tîrgu Ocna, cu care Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna are încheiat un protocol de colaborare, sub îndrumarea domnului profesor antrenor Florinel ŞILOCHI. 

COMUNICAT DE PRESA

 

În perioada 15-22 aprilie 2016, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, județul Bacău, are loc concursul pentru ocuparea a 14 posturi vacante de preot în sistemul penitenciar din România. Penitenciarele cu posturi vacante de preot sunt: Arad, Bacău, Bârcea Mare, Bistrița, Colibași, Drobeta -Turnu Severin, Foc­șani, Miercurea Ciuc, Ploiești, Poarta Albă, Satu Mare, Penitenciarul Craiova, Centrul de detenție Craiova, Penitenciarul- Spital Dej.

Din comisia de concurs pentru ocuparea celor 14 posturi vacante de preot în sistemul penitenciar din România fac parte domnul comisar șef de penitenciare Vasile SCUTARU – director al Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna, în calitate de președinte, domnul Gelu MARCU - inspector eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, preot capelan de penitenciare Florin SMARANDI – coordonator al preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor, preot doctor în teologie, capelan de penitenciare Dan-Lucian LELE de la Penitenciarul Oradea, precum și alți specialiști din sistemul penitenciar, în calitate de membri ai comisiei.

 În acest context, în ziua de joi, 13 aprilie 2016, începând cu ora 19, la Sala de festivități a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a avut loc Conferința "Libertate și Mărturisire în Hristos", avându-l ca invitat pe Părintele Amfilohie Brânză de la Mănăstirea Diaconești.

 De asemenea, în ziua de vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 1130, la capela școlii a avut loc oficierea unei slujbe susținută de către părintele vicar administrativ  Pimen COSTEA al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și părintele protopop al Protoieriei Onești, preot Ioan BĂRGĂOANU, care au acordat binecuvântare pentru desfășurarea concursului aflat în derulare.

Atât la conferință, cât și la  slujba de binecuvântare au fost prezenți cei 27 preoți candidați, proveniți din mai multe Eparhii ale Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, precum și elevii și personalul școlii.

Oficierea momentelor liturgice a fost completată de prezentarea stadiului lucrărilor de reamenajare de la capela unității, ce va purta noul hram "Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu și toți martirii neamului românesc", precum și de binecuvântarea dată pentru poziția viitoarei biserici din lemn închinată Sfinților martiri români și tuturor mărturisitorilor din închisorile comuniste.

 

ÎNTÂLNIRE TRANSNAȚIONALĂ DE MANAGEMENT A PROIECTULUI ORGANIZATĂ DE CĂTRE DEPARTAMENTUL INSTITUTIILOR PENITENCIARE LA CHISINĂU - REPUBLICA MOLDOVA,

ÎN CADRUL PROIECTULUI  „LEARNING BY DOING"

           

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna a obținut, în anul 2014, aprobarea unei linii de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul „Learning By Doing" în cadrul Programului ERASMUS +, acţiunea cheie 2. Proiectul are o perioadă de derulare de trei ani și se desfășoarră în parteneriat cu instituții de formare profesională a personalului pentru sistemul penitenciar din Franța, Italia, Turcia, Polonia și Republica Moldova.

În conformitate cu Planul de activități al proiectului, în perioada 05 – 07 aprilie 2016, s-a desfășurat cea de-a patra întâlnire transnaţională de management a proiectului, la care a participat echipa de management. citește în continuare

SUSȚINEREA UNOR PRELEGERI DE CĂTRE SPECIALIȘTI DIN SISTEMUL PENITENCIAR

În vederea familiarizării elevilor şcolii cu rigorile şi cerinţele viitoarei profesii, precum şi în scopul asimilării de către aceştia a unor aspecte din experienţa practică a personalului din sistemul penitenciar, în perioada 01 martie 2016 – 10 aprilie 2016, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a fost gazda unor prelegeri având ca scop diseminarea aspectelor specifice din activitatea sectorului Siguranța deținerii și regim penitenciar, susținute de către specialiști în domeniu.

În acest sens, cei 240 elevi  ai școlii au avut privilegiul de a-i cunoaște și a-i avea în  față pe unii dintre cei mai buni si performanți manageri de penitenciar, respectiv domnii comisar șef de penitenciare Marius VULPE – director al Penitenciarului Iași, comisar șef de penitenciare Sorin DÎRȚU – director al Penitenciarului Bacău, comisar șef de penitenciare Eusebio BRÂNZĂ – director al Penitenciarului Vaslui și comisar șef de penitenciare Dan BREHUESCU – director al Penitenciarului Botoșani.

Invitații au prezentat aspecte concrete specifice activității din penitenciare, precum si elemente de deontologie profesională, integritate  și de experiența personală.

Elevii au adresat întrebări invitaților, iar răspunsurile  au reflectat calități deosebite îmbinate cu experiența cumulată de-a lungul carierei în sistemul penitenciar.

Astfel de întâlniri oferă oportunitatea de a realiza o punte între pregătirea teoretică oferită de personalul didactic al școlii  și experiența practică,  ce are ca  scop adaptarea la specificul mediului penitenciar.

MOAȘTELE SFÂNTULUI IERARH LUCA AL CRIMEII LA SCOALA NAȚIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENȚILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA

Luni, 4 aprilie 2016, începând cu ora 07.30, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna au poposit, spre închinare, Moaştele Sfântului Ierarh, "Doctor fără de arginţi", Luca al Crimeii. La ele s-au închinat salariaţii și elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, angajații Centrului Educativ Tîrgu Ocna, precum și minorii, tinerii si persoanele private de libertate aflate în custodia celor două unităţi. 

În spiritul educării tinerilor şi a respectului ce trebuie acordat faţă de adevăraţii mărturisitori şi mucenici ai credinţei, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, minorii şi tinerii internaţi, profesorii şi ceilalţi salariaţi, alături de colegi din Centrul Educativ Tîrgu Ocna şi membri ai conducerii celor două unităţi, au participat la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Doctor Luca al Crimeii. Slujba a fost oficiată de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, de preotul Florin Smarandi, coordonator al preoţilor capelani de penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, şi de părintele Vartolomei Lucian, de la Parohia Larga. citeste mai departe

IMPLICAREA ELEVILOR

SCOLII NAȚIONALE DE PREGĂTIRE A AGENȚILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA

ÎN ACTIVITĂȚI DE ECOLOGIZARE

În spiritul promovării unor atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna contribuie la acţiuni de salvare a patrimoniului nostru natural.

An de an, la Școala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, se continuă tradiţia ca fiecare promoţie de elevi să participe la astfel de activităţi extracurriculare.

În contextul evocat,  în data de 02 aprilie 2016,  cei 240 elevi ai şcolii - din care 20 elevi din Republica Moldova, au fost implicaţi într-o activitate amplă de ecologizare, organizată de instituția noastră, în colaborare cu Primăria orașului Tîrgu Ocna.

Astfel de acţiuni reprezintă rodul unei îndelungate şi fructuoase colaborări între Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna şi Primăria orașului Tîrgu Ocna, care vizează campanii de responsabilizare socială, îndreptate spre protejarea mediului înconjurător şi promovarea principiilor ecologice.

Mesajul transmis este acela că fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea mediului înconjurător și să ajute la păstrarea valorii mediului înconjurător, a sănătăţii şi a unui cadru de viaţă civilizat.

LANSARE DE CARTE

Corelarea procesului didactic teoretic cu componenta experienţei practice reprezintă pentru Şcoala Naţională de Pregătire Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna un obiectiv prioritar în strategia de modernizare şi de racordare a instituţiei de învăţământ la realităţile şi nevoile sistemului penitenciar, sens în care face apel la calităţile deosebite ale unor specialiști care de-a lungul carierei s-au impus ca personalități marcante, invitându-i să ne împărtășească din experienţa proprie.

Astfel, în vederea familiarizării elevilor şcolii cu rigorile şi cerinţele viitoarei profesii și asimilării  unor aspecte specifice sistemului penitenciar,  în data de 31 martie 2016, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a fost gazda unui eveniment științific deosebit, avându-l ca oaspete pe conferențiar universitar doctor în psihologie Florian Gheorghe. citeste mai departe

VIZITA DE STUDIU SI INFORMARE A UNEI DELEGATII DIN NORVEGIA  

            În spiritul consolidării cooperării cu sistemele penitenciare din străinătate şi continuării  procesului de modernizare al Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, în data de 31 martie 2016, o delegație formată din doi experți din cadrul sistemului penitenciar norvegian, respectiv domnii Knut ANDERSEN – reprezentant KRUS și Harald ASAUNE – directorul Penitenciarului Bjørgvin, a efectuat o vizită de studiu şi informare la instituțiile penitenciare din Tîrgu Ocna. citeste mai departe

PARTICIPAREA ELEVILOR

LA SEMINARUL ‘'SOCIETATEA PROSPERĂ ATUNCI CÂND DEMNITATEA SI DREPTURILE OMULUI SUNT RESPECTATE"

            Joi, 24 martie 2016,  o echipă de lucru formată din cinci elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna, sub îndrumarea domnului comisar de penitenciare Valeriu ȘTEFANESCU, a luat parte la lucrările Seminarul „Societatea prosperă atunci când demnitatea si drepturile omului sunt respectate".

            Acest eveniment a fost organizat de Sucursala Teritorială a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România cu prilejul  Zilelor Asistenței Sociale 2016 și a avut loc în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău. citeste mai departe

 

            

ÎNTÂLNIRE TRANSNAȚIONALĂ ORGANIZATĂ DE CĂTRE DEPARTAMENTUL INSTITUȚIILOR PENITENCIARE LA CHISINĂU - REPUBLICA MOLDOVA, ÎN CADRUL PROIECTULUI  „LEARNING BY DOING"

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna a obținut în anul 2014 aprobarea unei linii de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul „Learning By Doing" în cadrul Programului ERASMUS +, acţiunea cheie 2. Proiectul are o perioadă de derulare de trei ani și se desfășură în parteneriat cu instituții de formare profesională a personalului pentru sistemul penitenciar din Franța, Italia, Turcia, Polonia și Republica Moldova.

În conformitate cu Planul de activități al proiectului, în perioada 14.03.2016 – 18.03.2016, s-a desfăşurat cea de-a treia activitate de învăţare pe termen scurt, organizată de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare la Chișinău - Republica Moldova, întâlnire transnaţională la care au participat echipe de profesori şi specialişti din fiecare instituție parteneră în proiect. citește mai departe

EXERCIŢIU PRACTIC DE EVACUARE ÎN CAZ DE INCENDIU
LA ŞCOALA NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA

     Vineri, 18 martie 2016, la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare a fost organizat un exerciţiu practic de alarmare în caz de incendiu cu participarea Detașamentului de Pompieri Onești din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Maior Constantin Ene" Bacău .
     Activitatea a constat în alarmarea elevilor, simularea producerii unui incendiu la centrala termică, evacuarea persoanelor din spaţiul incendiat, localizarea/ lichidarea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie din dotare, întreruperea alimentării cu energie electrică şi gaz a clădirii, prezentarea unor tehnici de prim ajutor în caz de accidentare cu un echipaj S.M.U.R.D. cât și un exercițiu practic de folosire a stingătorului de incendiu. 
      Printre obiectivele urmărite de desfăşurarea acestei activităţi au fost cunoaşterea de către elevi a formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc în caz de incendiu, a măsurilor de protecţie, precum şi formarea deprinderilor de folosire corectă a stingătoarelor.
 
 

 

 

Respect şi aducere aminte pentru mărturisitori!

În baza Legii nr. 247/2011, ziua de 9 martie este zi de rememorare a destinelor întrerupte înainte de vreme sau schimbate în mod nedrept ale miilor de deţinuţi politici anticomunişti din România postbelică.

În această zi trebuie să ne aducem aminte de martirii Gulagului românesc, iar Biserica Ortodoxă ne aminteşte de supliciul celor 40 de mucenici din Sevastia, pentru că, în esenţă, aceasta a fost şi drama deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944 – 1989: un martiraj îndurat pentru că au mărturisit şi nu s-au lepădat de credinţa lor de a vedea o Românie liberă.

Cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti, din perioada 1944 – 1989, şi a Zilei sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare,  profesori şi salariaţi, alături de colegi din Centrul Educativ Tîrgu Ocna şi membri ai conducerii celor două unităţi au  participat la slujba Acatistului Sfinţilor Mucenici şi la pomenirea tuturor mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste, oficiată de preotul coordonator al preoţilor capelani de penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, preot capelan de penitenciare Florin Smarandi.

Momentul de comemorare face parte din acţiunea mai amplă, declanşată în finalul anului 2014, cu privire la memoria spaţiului concentraţionar românesc în perioada comunistă, la mărturisirea şi jertfa acestor români pentru apărarea identităţii noastre naţionale şi spirituale, derulată sub titlul ,,Mărturisire şi memorie în penitenciarele româneşti", ce cuprinde acţiuni menite a valorifica toate informaţiile, documentele şi memorialistica cu privire la memoria spaţiului penitenciar românesc.      Prin acest demers dorim să promovăm în mod deosebit recuperarea memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martirii neamului românesc, având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric, ascuns de mai bine de jumătate de secol, este cea care ne poate ajuta să construim cu respect şi credinţă.

Ne înclinăm fruntea cu respect în faţa dârzeniei cu care aceştia au înfruntat cea mai mare prigoană petrecută vreodată în ţara noastră.

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penit. Tg.Ocna

Newsletter

Chestionare

Petitii online