Penitenciarul-Spital Poarta Albă

Penitenciarul-Spital Constanța-Poarta Albă a fost înființat în data de 01.03.1999 și funcționează în regim de spitalizare continuă, oferind de asemenea și servicii ambulatorii clinice și paraclinice. În spital funcționează o linie de gardă în specialități medicale.

Are o capacitate de 160 paturi (133 paturi funcționale în prezent), ce sunt repartizate următoarelor secţii medicale : 

  • Secţia boli interne - acuţi
  • Secţia boli interne - cronici
  • Secţia psihiatrie - acuţi
  • Secţia psihiatrie - cronici
  • Secţia dermato-venerologie
  • Secţia boli infecţioase

ECHIPA MEDICALĂ

Dr. Renata - Laura OLTEANU -  medic primar psihiatru

Dr. Mihaela LUNGU -  medic specialist dermatovenerolog

Dr. Corina Elena PETROVAN - medic primar  boli infecţioase

Dr. Georgeta SOFRONE - medic primar medicină internă

Dr. Iulian CIUCĂ -  medic specialist medicină internă

Dr. Cristina VLAD - ŢARU - medic primar stomatologie

Dr. Cireşica UNGUREANU (contract de prestări servicii) -  medic specialist radioimagistică

Dr. Monica POP - medic primar M.F., medic specialist medicină de urgenţă

Dr. Ana - Maria CRISBĂŞANU - medic primar laborator

Dr. Ionel OŢEL  (contract de prestări servicii)  - medic primar medicină internă, medic specialist  cardiologie

Biolog Amalia - Magdalena ENEA - biolog principal

Farm. Jenica FLOREA - farmacist specialist

Farm. Luminiţa PANIŢĂ- farmacist specialist 

 

Date istorice, geografice şi economice despre oraş

 

        Oraşul Constanţa se află situat în partea de sud-est a ţării noastre, la ţărmul Mării Negre, între gurile Dunării la nord şi limanul Mangaliei la sud, ocupând o poziţie centrală în cadrul litoralului maritim românesc, ce se caracterizează printr-un climat temperat continental care prezintă în zona litorală o influenţă maritimă. Temperatura medie anuală este de 11 grade Celsius, iar umiditatea este foarte redusă, în jur de 400 ml anual. 

       Constanţa este un oraş vechi, întemeiat acum 2500 ani de coloniştii greci din oraşul Milet de pe ţărmul egeean al Asiei Mici.

       După războiul de independenţă (1877-1878), în urma construirii podului de la Cernavodă (1890-1895), a liniei de cale ferată Bucureşti – Cernavodă, a extinderii şi modernizării vechiului port maritim (1897-1901) şi a construirii silozurilor din port, oraşul Constanţa devine principalul port maritim al ţării şi un important centru politic, administrativ, economic şi cultural. 

Zone turistice reprezentative situate în apropierea unităţii

 

        Minunata rivieră românească beneficiază de farmecul deosebit al Mării Negre ce se întinde pe o suprafaţă de 413.000 km² fiind a treia mare europeană ca întindere şi a doua ca adâncime. Cel mai adânc punct se află la 2206 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este în larg de 17-18 la mie, faţă de 24-34 la mie în alte mări şi oceane. În zona litoralului românesc salinitatea scade şi mai mult, în mod obişnuit fiind între 7 şi 12 la mie.

        Clima litoralului este blândă şi uscată, în luna iulie soarele strălucind 10-12 ore pe zi. Temperatura urcă la suprafaţa plajei în sezonul cald la 45 grade Celsius, însă brizele marine atenuează arşiţa zilelor toride.

          Judeţul Constanţa ocupă locul I pe ţară cu o capacitate de cazare turistica de 150.000 locuri.

       De-a lungul coastei, un spaţiu de o calitate excepţională etalează o salbă de staţiuni care răspund tuturor vârstelor şi gusturilor: Năvodari, Mamaia, Constanţa, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Techirghiol, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai etc. Marile întinderi de plajă sunt "pavate" cu nisip auriu de o fineţe deosebită.

         În staţiuni, pe lângă plajele frumoase, există locuri de agrement deosebite: terenuri de tenis, echitaţie, parcuri de distracţii, cabarete şi cluburi, săli de gimnastică, saune, locuri de pescuit, dar şi pentru efectuarea tratamentelor cu Aslavital şi Gerovital.

        Lângă penitenciar, la 15 km pe DN 3 A, este amplasată vestita cramă Murfatlar care oferă atracţii turistice ca: degustarea de vinuri şi vizite la podgorii şi pivniţe.

         La 65 km vest de unitate se află monumentul comemorativ Trophaeum Traiani de la Adamclisi.