Penitenciar-Spital Bucuresti-Jilava
- Prezentarea unitatii -

Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava dateaza din anul 1973 si a rezultat din desfiintarea Spitalului Vacaresti si dislocarea acestuia in comuna Jilava.

Prin natura activitatilor desfasurate, Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava este o unitate sanitara, similara ca importanta cu una judeteana din reteaua Ministerului Sanatatii si este destinata refacerii starii de sanatate a persoanelor ce au savarsit infractiuni si au suferit condamnari, ori sunt in stare de arest preventiv.

Principalele obiective ale Penitenciarului-Spital Bucuresti-Jilava sunt imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor private de libertate, precum si asigurarea calitatii actului medical. Acest lucru este posibil datorita aparaturii performante, aflate in dotarea spitalului, dar si a pregatirii cadrelor medicale care participa la programul national de Educatie Medicala Continua, ceea ce permite stabilirea unui diagnostic riguros si rapid.

Spitalul asigura asistenta medicala calificata cazurilor deosebite care necesita spitalizare si interneaza detinuti ce urmeaza a fi expertizati la INML, conform dispozitiilor instantelor de judecata sau ale parchetelor de pe langa instantele de judecata. Intreaga activitate medicala respecta clauzele prevazute in contractul incheiat cu CASAOPSNAJ-BUCURESTI.

Sectiile care sustin actul medical sunt: boli interne, cardiologie, terapie intensiva, dermatologie, infectioase, psihiatrie, trei sectii de pneumoftiziologie, laborator clinic, radiologie, farmacie, stomatologie, avand o capacitate de 391 de paturi.

In prezent, in cadrul spitalului se deruleaza, cu sprijinul Fondului Global, programele: Programul National de control al tuberculozei in Romania, Programul de prevenire HIV-SIDA in penitenciare, Programul de prevenire a consumului de droguri in penitenciare. De asemenea, in cadrul proiectului Servicii de consiliere si tratare voluntara, am devenit, la initiativa ANP, Centru de testare in vederea prelucrarii probelor pentru testarea voluntara HIV, la care sunt arondate urmatoarele penitenciare: Penitenciarul Targsor, Penitenciarul Bucuresti, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Giurgiu.

Concomitent cu activitatile medicale permanente, persoanele private de libertate cazate la Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava participa si la activitati cultural-educative, cu scopul reabilitarii si reinsertiei sociale. Astfel, impreuna cu Organizatii Neguvernamentale, compartimentul de interventie psiho-sociala desfasoara o serie activitati menite a veni in sprijinul acestui deziderat.

Date istorice, geografice si economice despre orasul Jilava

Comuna Jilava s-a format prin contopirea a trei sate: Jilava, Mierlari si Odaile. Satul Jilava, cel mai mare dintre cele trei, era alcatuit la randul sau din patru catune: Romani, Ungureni, Sarbi, si Tiganie. Numele comunei vine din bulgarescul "zilava" care inseamna umed. Cercetarile arheologice atesta faptul ca oamenii au vietuit pe teritoriul comunei Jilava inca din preistorie.

La 12 km de centrul Bucurestiului, comuna Jilava este situata pe soseaua Bucuresti-Giurgiu.

Ocupatia principala a locuitorilor comunei a fost si este agricultura, mai exact legumicultura.

Apropierea de Capitala a facut ca in comuna Jilava sa se infiinteze si o serie de unitati industriale. In perioada interbelica functionau trei fabrici : Bumbacaria Romaneasca Jilava, Fabrica de caramida si Fabrica de cauciuc Mira. In anii regimului comunist cele trei unitati au fost extinse si modernizate (Fabrica de cauciuc transformandu-se in Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc Jilava) si au luat nastere noi unitati: Intreprinderea de Prefabricate din Beton Progresu, Intreprinderea de Bunuri de Consum de Cauciuc Jilava, Tabacaria Minerala Jilava, Trustul de Mecanizare Bucuresti s-a. Aceste unitati au absorbit o parte insemnata din forta de munca a localitatii. Dupa 1989, aceste unitati au fost reorganizate, o mare parte a jilavenilor salariati ai lor ajungand someri si reorientandu-se din nou spre agricultura.

Comuna Jilava este strabatuta de doua importante cai de comunicatie: calea ferata Bucuresti-Giurgiu si Soseaua internationala Bucuresti-Giurgiu.

Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava

Newsletter

Chestionare

Petitii online