Mişcarea sindicală

 

Demilitarizarea sistemului penitenciar din anul 2004 a survenit ca o reacţie normală şi firească asociată eforturilor de integrare a societăţii româneşti în valorile comunităţii statelor europene. Aplicarea noului statut a dat posibilitatea schimbării sistemului, de la schimbarea modului de lucru cu persoanele private de libertate, până la schimbarea mentalităţii celor implicaţi.

Un atribut al demilitarizării îl constituie posibilitatea actualilor funcţionari publici cu statut special (foştii ofiţeri şi subofiţeri), constituţională şi statutară totodată, de a se asocia liber în sindicate şi alte forme de asociere (art. 40 din Constituţia României, art. 35 din Legea 293/2004).

Pentru foştii militari, posibilitatea de a participa efectiv la stabilirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii în cadrul propriei organizaţii reprezintă o oportunitate ce părea de neimaginat cu doar câţiva ani în urmă.

În Penitenciarul Slobozia activează două organizaţii sindicale:

- Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare – Filiala Penitenciarului Slobozia, afiliată la Federaţia Publisind, preşedinte Iulian DOROBANŢU;

-   Sindicatul Lucrătorilor din Penitenciarul Slobozia – afiliat la Federaţia Sindicală din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, preşedinte Marian ŞUTEI;