Decalogul sindicalistului

 

1.    Trebuie să îţi cunoşti drepturile. De multe ori problemele apar şi pentru că membrii de sindicat nu îşi cunosc drepturile pe care le au. Tocmai de aceea este bine să verifici orice informaţie, pentru ca de multe ori aceasta poate fi incompletă sau chiar greşită.

2.    Neacordarea unui drept nu este întotdeauna rezultatul relei intenţii – ea poate fi o greşeală a unui coleg. De aceea, de multe ori o simplă cerere adresată conducerii, atunci când un drept iţi este încălcat, este suficientă.

3.    Sindicatul poate şti când drepturile la locul de muncă sunt încălcate colectiv, dar nu poate ghici când un drept individual este încălcat. Sesizează organizaţia sindicală atunci când nu poţi rezolva singur problema.

4.    Nu trece nepăsător pe lângă cei care au nevoie de ajutor. Dacă observi că drepturile unui coleg sunt încălcate ia atitudine. Nu te baza pe faptul că "mie nu o să mi se întâmple niciodată". Politica struţului este cea mai proastă variantă. Dacă te faci că nu observi o problemă, asta nu înseamnă că problema nu există.

5.    Participa la acţiunile iniţiate de sindicat. Nu uita că scopul în care a fost înfiinţat sindicatul este tocmai acela de a ne manifesta solidaritatea. Chiar dacă ai impresia că acţiunea nu vine, în mod direct, în sprijinul tău poţi ajuta în felul acesta colegi aflaţi în dificultate. Nu se ştie niciodată când vei avea nevoie de solidaritatea lor.

6.    Sindicatul te poate ajuta cu privire la toate problemele legate de serviciu şi cu privire la unele probleme ce ţin de comunitatea locală în care trăieşti, dar nu poate interveni în problemele personale pe care le ai în afara unităţii.

 

LEGEA DIALOGULUI SOCIAL

 

Penitenciarul Giurgiu
Astăzi (30/05/2017) sunt: 1141 persoane private de libertate

Newsletter

Chestionare

Petitii online