COMUNICAT PRESA-ACTIVITATI CARITABILE

            În data de 13 aprilie 2017, un număr de 14 persoane private de libertate care execută pedepse privative de libertate în regim deschis și semideschis ,de la secția exterioară Vînjuleț au făcut o bucurie celor  21 de vârstnici aflați în centrul de bătrâni din comuna Vînjuleț .

           Persoanele private de libertate au oferit câte o felicitare cu temă pascală realizată în cadrul activităților artistice derulate în penitenciar, precum și cadouri constând în produse alimentare specifice perioadei,  achiziționate de către aceștia de la marketul unității.

          Activitatea se înscrie în seria de activităţi derulate în cadrul proiectului de activitate "Învierea  lui Isus Hristos,nădejdea Învierii noastre"

COMUNICAT DE PRESA PROIECT- BURSA LOCURILOR DE MUNCA

             Astăzi, 07 aprilie 2017, în cadrul proiectului „Bursa locurilor de muncă" un număr de șapte persoane private de libertate care execută pedepse privative de libertate în regim deschis,calificați în meseriile de conducător auto,sudor,mecanic și bucătar  au participat la Bursa  Generală a Locurilor de Muncă, organizată de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinți, la Hotelul Continental, din Drobeta Turnu Severin .

           Cu această ocazie, persoanele participante au avut ocazia să interacţioneze cu angajatorii din judeţul Mehedinți, să se informeze cu privire la piaţa locurilor de muncă şi să identifice oportunităţi de angajare după liberare.

            Activitatea se înscrie în seria de activităţi destinate îmbunătăţirii şanselor de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate, exersarea atitudinilor persoanelor private de libertate în cadrul unor interviuri de angajare, sensibilizarea angajatorilor cu privire la nevoile persoanelor private de libertate şi  la perspectivele de ocupare a unui loc de muncă ,promovarea, pe piaţa muncii, a unei categorii de forţă de muncă specială şi conștientizării societăţii civile cu privire la faptul că persoanele aflate în detenţie sunt parte componentă activă a societăţii.

INFORMARE DE PRESĂ 30.12.2016

Începând cu data de 30.12.2016 domnul subcomisar de penitenciare Răzvan Vasile LĂPUSTE este numit în functia de Director al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, urmare a promovării concursului organizat în acest sens, de către Administratia Natională a Penitenciarelor. Până în prezent domnul subcomisar de penitenciare Răzvan Vasile LĂPUȘTE a îndeplinit funcția de director adjunct.

Echipa managerială a Penitenciarului Drobeta Turnu Severin:

- comisar sef de penitenciare Petrisor Virgil RIDICHIE - director adjunct reintegrare socială;

- comisar sef de penitenciare Mircea ZAMFIR - director adjunct economico-administrativ;

- comisar sef de penitenciare Gheorghe SAVESCU - director adjunct siguranta detinerii si regim penitenciar.

Purtător de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin:

- comisar sef de penitenciare Valerică Stefan CIOCEA.

COMUNICAT BURSA LOCURILOR DE MUNCA

             Astăzi, 20 octombrie 2016, un grup de 6 persoane private de libertate care execută pedepse privative de libertate în regim deschis şi semideschis au fost prezentate la Bursa  Locurilor de Muncă, organizată la sala de conferință a Hotelului Continental, din Drobeta Turnu Severin, sub coordonarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinți.

            Cu această ocazie, persoanele participante au avut ocazia să interacţioneze cu angajatorii din judeţul Mehedinți, să se informeze cu privire la piaţa locurilor de muncă şi să identifice oportunităţi de angajare după liberare.

            Activitatea se înscrie în seria de activităţi destinate îmbunătăţirii şanselor de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate, exersării de către persoanele deţinute în penitenciar a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală precum şi conștientizării societăţii civile cu privire la faptul că persoanele aflate în detenţie sunt parte componentă activă a societăţii.

COMUNICAT DE VORBA CU PERSONALITATILE LOCALE

         În data de 30 septembrie 2016, începând cu ora 10:00, la clubul din incinta Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a avut loc o întâlnire în cadrul proiectului „De vorbă cu personalităţile locale", activitate la care a fost invitată să participe doamna Ancuța BOBOCEL,  sportivă de performanță pe distanțe lungi din România, care s-a specializat la proba de 3000 de metri cu obstacole. Aceasta a reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară din 2008 și din 2012, a participat de două ori la Campionatul Mondial de Atletism (2007 și 2009), iar în 2009 a câștigat Campionatul European de Atletism sub 23 și Jocurile Francofoniei.

          Cu această ocazie doamna Ancuta BOBOCEL a prezentat aspecte din cariera sa profesională, exemplificând o parte din calităţile de care trebuie să dea dovadă un sportiv pentru atingerea unor înalte performanţe, calităţi precum: disciplina, rigurozitatea, munca, seriozitatea şi perseverenţa.

        La aceasta activitate au participat 25 de persoane private de libertate din categoria TINERI.

COMUNICAT DE PRESA 12.09.2016

  Comunicat de presă –  Noul An Scolar 2016-2017

In cadrul Penitenciarul  Drobeta Turnu-Severin  si anume  la Secția Exterioară Vînjuleț s-a marcat azi 12.09.2016 deschiderea  noului an școlar, eveniment încărcat de  emoții și speranțe  atât pentru deținuții înscriși , cât și pentru dascălii lor.

În anul școlar 2016-2017 au fost  înscrisi un număr de 22 elevi pentru învățământul  primar   ( clasele I-IV ) și un număr de 27 elevi  pentru  învățământul gimnazial ( clasele V-VIII).

La festivitatea de deschidere a noului an școlar a participat  alături de profesori și elevi  directorul adjunct educație și asistență psihosocială din cadrul unității noastre comisar șef de penitenciare Valerică CIOCEA care a transmis totodata și mesajul  Directorului General al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 Evenimentul   a fost oficializat  și de o slojbă religioasă susținută de către preotul capelan  comisar de penitenciare Vasile GHERGHINESCU.

  Mult suscces în noul an școlar 2016-2017!

COMUNICAT DE PRESA 09.09.2016

Comunicat de presă – Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului – 10 septembrie

Penitenciarul  Drobeta Turnu-Severin  a marcat Ziua Mondială  de Prevenire a Suicidului – 10 septembrie în cadrul Proiectului " Viața are sens "  printr-o serie de activități educative și de asistență psihosocială în vederea sensibilizării personalului din  sistemul penitenciar, a persoanelor private de libertate și a colaboratorilor  din comunitatea  locală în problematica suicidului.   

Perioada de desfășurare a activităților din cadrul acestui proiect este 22.08- 12.09.2016, iar astăzi 09.09.2016 , orele 1100-1230 a avut loc o masă rotundă în cadrul așezământului de deținere la care au participat specialisti din rândul  partenerilor din comunitatea  locală,  respectiv din cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Mehedinți,  Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere  Antidrog Mehedinți  și Episcopia Severinului si Strehaiei.

La întâlnirea de lucru a fost prezentată  o piesă de teatru pusă în scenă de către deținuții  de la Secția Exterioară Vînjuleț, a fost vizionat materialul video "  Viața e un dar, nu o opțiune "  și au avut loc dezbateri cu privire la modalitățile reale de prevenire  generală, secundară și terțiară  a suicidului.

Tot în această perioadă  asistentul social din penitenciar a susținut  activități de mediere  a relațiilor  deținuților vulnerabili cu familia   și reprezentanți  ai  organizațiilor guvernamentale si neguvernamentale  care au avut ca scop  facilitarea   dezvoltării unor relații de suport în viitor.

 

INFORMARE DE PRESĂ - 25.11.2013

Competiție Sportivă de Fotbal în sală "Cupa Porțile de Fier"

             Vineri, 22 noiembrie 2013, orele 9.00-13.00, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin a organizat în colaborare cu Primăria Drobeta Turnu Severin și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Mehedinți, la sala polivalentă din municipiu, Competiția Sportivă de Fotbal în sală "Cupa Porțile de Fier" – ediția a V-a - cu participarea Colegiului Tehnic Decebal, Colegiului Dl Tudor, Colegiului Transporturi Auto și selecționata persoanelor private de libertate din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

             Competitia a fost castigată de echipa persoanelor private de libertate din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, s-au acordat diplome, cupe și medalii tuturor participanților. Daesemenea a fost premiat cel mai bun portar al competiției și golgheterul competitiei.

Evenimentul a fost mediatizat in presa si televiziunile locale de către: TELE 2 Drobeta, RTS și KARISMA TV.

COMUNICAT DE PRESA - 22.06.2016 - Proiect „Biblioteca vie"

 

            Penitenciarul  Drobeta Turnu Severin în colaborare cu Palatul Culturii Theodor Costescu organizează în data de 28.06.2016 începând cu ora 10 , proiectul Biblioteca Vie. Activitatea va avea loc în zona de promenadă din apropierea fântânii cinetice din municipiul nostru.         

           Biblioteca vie funcționează întocmai ca o bibliotecă oarecare, la care cititorii vin să împrumute diverse cărți, doar că acestea sunt însuflețite, sunt OAMENI, dispuși să împărtășească din experiența directă cu mediul penitenciar și capabili    să-și exprime sentimentele în fața altor semeni.

           Ineditul acestei biblioteci este acela că fiecare carte este propriul autor, iar transpunerea realității nu este alterată de imaginația scriitorului, ci are rădăcini în viața trăită în mod direct.

           Proiectul își propune, să ofere comunității o imagine corectă despre realitatea sistemului penitenciar, fără tendințe de cosmetizare, urmărind diminuarea stereotipurilor și a părerilor preconcepute.

COMUNICAT DE PRESA -27.06.2016 - "ZIUA PORTILOR DESCHISE" si "BIBLIOTECA VIE"

 

Penitenciarul Drobeta Turnu Severin organizează miercuri, 29.06.2016, "Ziua Porților Deschise", la sediul din str. Carol Davila, nr. 5, localitatea Drobeta Turnu Severin.

 

            Cu ocazia acestui eveniment se vor putea vizita mai multe locuri reprezentative din penitenciar, în vederea informării asupra activităților desfășurate zilnic cu persoanele private de libertate, pentru pregătirea reintegrării acestora în societate.

            Invităm pe această cale persoanele interesate, societatea civilă, instituțiile partenere, ONG-uri, membrii de familie ai personalului.  

 

            Programul de vizitare a penitenciarului este următorul:

 

  • ora 1130             – tur de prezentare pentru reprezentanții instituțiilor colaboratoare/partenere;
  • ora 1200             – tur de prezentare pentru membrii de familie ai personalului penitenciarului;
  • ora 1230             – tur de prezentare pentru persoanele interesate/civili/societatea civilă/ONG-uri;
  • ora 1300          --  tur de prezentare pentru reprezentanți mass-media.

 

            Adresăm rugămintea ca persoanele vizitatoare așa cum sunt stabilite seriile (și nu în afara acestora) să se prezinte la sediul penitenciarului cu 10 minute înainte de planificarea seriei, în vederea realizării activităților specifice accesului într-un penitenciar.

 

            Accesul se realizează în baza actului de identitate aflat în perioada de valabilitate (carte de identitate/buletin identitate/pașaport-toate cu fotografie), persoanele vizitatoare trebuind să se supună controlului antiterorist și de specialitate, să predea spre păstrare pe toată durata vizitei, bunurile și obiectele interzise în penitenciar (telefoane mobile, accesorii, obiecte ascuțite, tăioase, înțepătoare, substanțe interzise,etc.) prevăzute de Legea 254/2013, respectiv de HG 157/2016.

 

            Nu pot să viziteze penitenciarul persoanele care au inderdicție de acces în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.       

 

            Activitățile sunt organizate cu ocazia sărbătoririi anuale a "Zilei lucrătorului de penitenciare", odată cu sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai sistemului penitenciar românesc.

 

            Precizâm faptul că tot cu acest prilej, în data de 28.06.2016, începând cu ora 1000, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin în colaborare cu Palatul Culturii Theodor Costescu, organizează o întălnire cu societatea civilă, în zona de promenadă din apropierea Fântânii Cinetice din localitatea Drobeta Turnu Severin, în cadrul proiectului "Biblioteca vie".

            Proiectul este inițiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, având ca scop oferirea unei imagini corecte despre realitatea sistemului penitenciar, fără tendințe de cosmetizare, urmărind diminuarea stereotipurilor și a părerilor preconcepute. Activitatea vizează funcționarea întocmai ca o bibliotecă oarecare, la care cititorii vin să împrumute diverse cărți, doar că acestea sunt însuflețite, sunt OAMENI, dispuși să împărtășească din experiența directă cu mediul penitenciar și capabili să-și exprime sentimentele în fața altor semeni.

 

            Ineditul acestui proiect este acela că fiecare carte este propriul autor, iar transpunerea realității nu este alterată de imaginația scriitorului, ci are rădăcini în viața trăită în mod direct.

 

          

                        ►Pentru informaţii suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe domnii: inspector de penitenciare Jan DÎRPEȘ (purtător de cuvânt), comisar șef de penitenciare Valerică CIOCEA (directror adjunct reintegrare socială), telefon 0252 317 749, 0252 317 750, fax 0252 317 751, e-mail ptrseverin@anp.gov.ro.

 

Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin

Newsletter

Chestionare

Petitii online