Penitenciarul Bucuresti Jilava - Scurt Istoric -

Aici se afla un fort din linia de centura a Bucurestilor, construit pe vremea regelui Carol I, dupa razboiul de la 1877 . . .

Fortul 13

Fortificatiile construite intre 1884 si 1895 au devenit operative in 1900.

Proiectarea si executia lucrarilor au fost coordonate de generalul belgian Brialmont si de maiorul prusac Schuman, doi dintre cei mai reputati specialisti ai vremii.

Lunga de 70 de kilometri, centura de forturi era compusa din 18 bastioane si tot atitea baterii intermediare de artilerie.La zidarie s-au folosit caramizi ultradure tip "Tonola". Fiecare fort era dotat cu 8-10 guri de foc de mare calibru.

"Craterele" care se mai vad acum sint urmele lacasurilor in care erau amplasate piesele de artilerie: obuziere Hotchkiss si tunuri Grusson, de ultima generatie, fabricate in Franta si Germania.

Gurile de foc de mare calibru erau dotate cu dispozitive hidraulice, care le coborau sau le ridicau in pozitie de tragere. In pozitia coborit, incinta era protejata cu scuturi groase din otel, in forma de cupola.

Ansamblul era atit de solid, incit regele Carol I a avut curajul sa stea sub cupola principala a fortului Jilava atunci cind s-a tras cu tunul asupra ei, ca sa i se verifice rezistenta. Intregul sistem de fortificatii era deservit de 33.000 de militari.

Materialele militare erau aduse pe o retea rutiera si de cale ferata special construite, care si acum constituie "Linia de centura" a Capitalei.

Fortul 13

Fortul de la Jilava a fost folosit, inca de la inceput, si ca inchisoare militara. Dupa rascoala din 1907, acolo au fost incarcerate capeteniile "razmeritei".

In perioada interbelica a servit drept penitenciar de maxima siguranta, in care au fost inchisi legionarii.

Cind acestia au ajuns temporar la putere, tot acolo i-au inghesuit pe functionarii publici considerati incomozi, masacrati apoi in iarna anului 1940.

Dupa alti citiva ani, au venit la putere comunistii, iar Jilava a devenit una dintre cele mai cumplite puscarii politice. Celulele de la "neagra" se aflau sub pamint, la 8-10 m adincime, iar detinutii erau tinuti in bezna, frig si umezeala.

Acum, fortul Jilava adaposteste citeva depozite si magazii, anexe ale penitenciarului, penitenciar ce se "bucura" de o imagine patata de atrocitatile regimului comunist, de regimul detinutilor politici si de evenimentele revolutiei din decembrie 1989, nu putini sunt cei care se oripileaza pe loc la auzul cuvintelor "Puscaria Jilava", dar si mai putini sunt cei care stiu ca, odata cu trecerea anilor, Penitenciarul Bucuresti Jilava a devenit mai mult decat un simplu penitenciar, este un centru de detentie activ implicat in instruirea, educarea, reeducarea, recuperarea si reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate.

Penitenciarul Bucureşti-Jilava

Petitii online