Astăzi 20-02-2020 sunt: 18 persoane private de libertate

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penit. Tg. Ocna

Ședința de bilanț al activităților desfășurate în anul 2019

În ziua de 21 ianuarie 2020, începând cu ora 12.00, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a avut loc ședința de bilanț al activităților desfășurate în anul 2019.

La această activitate au fost invitați să participe, alături de personalul Școlii, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și foști directori și directori adjuncți ai instituției.

În cadrul ședinței de bilanț au fost evidențiate activitățile de importanță deosebită pe care Școala le-a derulat pe parcursul anului supus analizei, precum și dificultățile, provocările și nerealizările pe care instituția fost nevoită să le depășească în această perioadă.

Una dintre cele mai importante reușite ale anului 2019, prezentate în cadrul ședinței, este organizarea celei de-a XII-a ediții a conferinței anuale a Rețelei Europene a Academiilor de Pregătire a Personalului de Penitenciare (European Penitentiary Training Academies Network). Astfel, sub președinția Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, acest important eveniment, derulat în perioada 18-19 iunie 2019, s-a bucurat de participarea a numeroase delegații străine, în special reprezentanți ai centrelor de pregătire din 24 de țări europene, evenimentul fiind apreciat de către participanți, atât din perspectiva organizării, cât și a conținutului științific al activităților desfășurate în cadrul acestuia.

Un alt aspect subliniat a fost implicarea instituției noastre ca partener în proiectul ”Correctional”, finanțat prin Mecanismul financiar norvegian 2014-2021, proiect care include atât o componenta ”soft” (organizarea de conferințe, dezvoltarea unui nou curriculum de pregătire pentru personalul de penitenciare, dezvoltarea unui program informatic dedicat), cât și o componentă ”hard”, care prevede realizarea unui ”Complex de pregătire fizică și educațională a personalului de penitenciare”, ce va cuprinde o sală de curs tip amfiteatru, o sală de sport, un poligon acoperit de tragere cu armamentul, un simulator de detenție, precum și amenajarea unor terenuri de sport multifuncționale.

Preocuparea deosebită a școlii pentru respectarea standardelor de acreditare a reprezentat un alt subiect de analiză în cadrul ședinței. În acest sens, a fost evidențiat  faptul că evaluarea periodică derulată la sediul școlii noastre  de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a fost depășită cu succes în anul 2019, lucru care a condus la menținerea acreditării Școlii noastre ca instituție de învățământ postliceal, militar. În același registru, a fost evidențiată și obținerea autorizației provizorii de funcționare a Structurii de învățământ de la Arad, arondată școlii de la Târgu Ocna, unde sunt pregătiți anual 60 de elevi.

Un alt element de interes care a fost punctat în cadrul ședinței de bilanț a fost organizarea cursurilor de pregătire specializată pentru studenți ai altor instituții din țară sau străinătate, amintindu-se, printre altele, programele de pregătire desfășurate cu grupe de studenți ai Academiei de poliție ”Al. I Cuza” București și ai Academiei de pregătire a personalului de penitenciare – KRUS din Norvegia.

Organizarea activităților cu caracter științific, istoric, sportiv sau de voluntariat a constituit un alt subiect de importanță deosebită. Printre numeroasele activități extracurriculare organizate de către instituția noastră amintim: prima ediție a conferinței „Polițist de penitenciare: Tendințe. Provocări. Oportunități” (în colaborare cu federațiile sindicale din sistemul penitenciar românesc); organizarea a 4 campanii de donare de sânge (dintre care două campanii au fost dedicate salvării vieții unor colegi din sistemul național de apărare), activități la care au participat, în total, 245 de elevi; ediția a IX – a  Seminarului Tehnic Internațional „Autoapărarea – educaţie şi spirit”, care a reunit peste 130 de participanți atât din țară, cât și din străinătate; cea de-a X-a ediție a Conferinței „Gratiile nu despart suflete”; ediția a V-a a Conferinței naționale ”DECRET, organizată de către Universitatea ”GEORGE BACOVIA” Bacău în parteneriat cu Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare, precum și acțiunile de ecologizare organizate pe muntele Măgura – Muntele eroilor sau în orașul Târgu Ocna, activități deosebit de apreciate de către comunitatea locală și nu numai.

Conducerea școlii a ținut să sublinieze faptul că, în anul 2019, activitatea instituției a fost marcată de deficitul major de personal, care a fost și rămâne insuficient, raportat la necesitățile reale ale școlii, aspect coroborat și cu situația blocării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante, generată de probleme de natură legislativă.

Printre obiectivele stabilite pentru anul 2020, au fost evidențiate: întocmirea și aprobarea noului Standard de pregătire profesională pentru profesia de agent de poliție penitenciară, modificarea metodologiei de admitere, implicarea în procedura de introducere în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a ocupației de ”ofițer de poliție penitenciară”.

De asemenea, pentru anul 2020, Școala noastră își dorește continuarea programelor de pregătire pentru studenții Academiei „Al. I Cuza”, studenții Academiei KRUS – Norvegia, ai Școlii de administrație penitenciară din Franța (ENAP) și pentru personalul din sistemul penitenciar din Republica Moldova.

Gestionarea corectă și eficientă a calității de partener-beneficiar a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare în vederea realizării cu succes a obiectivelor prevăzute în cadrul proiectului ”Correctional”, este un alt aspect de importanță majoră a cărui realizare va fi urmărită pe tot parcursul anului.

Bilanțul activității pentru anul 2019 va fi publicat pe www.anp.gov.ro, secțiunea destinată Școlii.


Conferința „Drepturile omului și evoluția societății: Realități, Interpretări, Tendințe”

    Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat în perioada 11 – 12 decembrie 2019 cea de-a V-a ediție a conferinței „Drepturile omului și evoluția societății: Realități, Interpretări, Tendințe”, eveniment care a inclus dezbateri pe tema „Libertatea credinței și conștiinței – Impacturi asupra respectării drepturilor omului aflat în detenție”.

Ediția de anul acesta a cuprins secțiunea de educație moral-religioasă, care s-a desfășurat pe data de 11 decembrie 2019 și secțiunea științifică, care s-a desfășurat pe data de 12 decembrie 2019.

    În cadrul primei zile a conferinței au luat cuvântul părintele Valerian GRECU, părintele Mihai Andrei ALDEA, teologul Danion VASILE, care au abordat problematica dependențelor din perspectivă religioasă, dar și a involuției spirituale a societății de astăzi.

Cea de-a doua zi a conferinței a avut printre invitați pe doamna Alina GENTIMIR, lector doctor în cadrul Facultății de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, domnul Sorin AILENEI, manager public în cadrul Instituției Prefectului județului Bacău și pe domnul Florin SMARANDI, preot capelan, coordonatorul preoților din sistemul penitenciar românesc.

    Au avut loc prezentări interactive, ce au avut ca obiectiv conștientizarea, din partea elevilor, a necesității identificării sistemului de valori propriu, punând, în același timp, accent pe importanța valorilor spirituale și pe menținerea reperelor morale și a umanismului, atât în plan personal, cât și în plan profesional.

Evenimentul s-a conturat a fi unul plin de conținut, de o mare importanță în formarea elevilor, care au înțeles că, pentru a ști cum să acționeze în plan profesional, ca viitori polițiști de penitenciare, trebuie să aibă un set de valori după care să se ghideze și care să îi reprezinte ca persoane.


Campania „Nouă ne pasă”

„Darul nu după mărime, ci după dragoste se prețuiește.”

Proverb românesc

  În data de 6 decembrie 2019 elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna s-au implicat voluntar în campania „Nouă ne pasă”, activitate care a intrat în tradiția Școlii încă din anul 2015 și pe care instituția noastră o organizează pentru a oferi elevilor oportunitatea de a-și manifesta umanismul, compasiunea și altruismul. Campania de anul acesta a fost organizată în colaborare cu Școala nr. 2 Târgu Ocna.

    Elevii au cumpărat dulciuri, rechizite și jucării pentru copiii din Grădinița nr. 3 și Grădinița nr. 3 bis din Târgu Ocna, proveniți din familii cu resurse financiare reduse. Bunurile au fost achiziționate cu bonurile obținute în urma acțiunii de donare de sânge desfășurată la Școală în luna noiembrie și au fost dăruite cu ocazia zilei ce îl cinstește pe Sfântul Nicolae.

    Ajutoarele lui Moș Nicolae au adus zâmbete pe fețele copilașilor care, cu bucurie în suflete, i-au răsplătit cu poezii și cântecele pe elevii generoși. Lumina din ochii copiilor au fost darul cel mai de preț primit azi de elevii Școlii, care prin gestul lor, au reconfirmat faptul că valorile insuflate de dascăli și părinți sunt cultivate permanent, iar bunătatea și dragostea de oameni sunt răsplătite pe măsură.

    O a doua etapă a acestei campanii se va desfășura luni, 9 decembrie 2019, când elevii Școlii vor duce darurile la Școala nr. 2 Târgu Ocna, unitate de învățământ care organizează o campanie de colectare a cadourilor ce vor ajunge, de Crăciun, la alți copii din diferite familii modeste din oraș.


Conferință de presă – Jocurile Latino-Americane ale Polițiștilor și Pompierilor

În data de 29 noiembrie 2019, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a avut loc o conferință de presă privind participarea domnului inspector de poliție penitenciară Mihai GOSAV, profesor în cadrul Școlii, la Jocurile Latino-Americane ale Polițiștilor și Pompierilor, eveniment la care au participat reprezentanți din 30 de țări din toate colțurile lumii.

Competiția a fost organizată de către Asociația Internațională  a Polițiștilor și s-a desfășurat în Mexico-City, Mexic în perioada 17-23 noiembrie 2019. Domnul Mihai GOSAV a reprezentat Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna în cadrul acestui eveniment și a câștigat titlul de campion la judo pentru a doua oară consecutiv.

            Palmaresul sportivului s-a îmbogățit cu o medalie de aur la judo, categoria 100 kg și două medalii de argint, la judo categoria OPEN și la jiu-jitsu brazilian.

            În cadrul conferinței de presă conducerea Școlii a subliniat importanța susținerii personalului în activitățile inițiate și a sportului, în particular, ca mijloc de promovare a României și a sistemului penitenciar românesc.

            Domnul Mihai GOSAV a vorbit invitaților despre experiența din Mexic, despre relațiile de colaborare stabilite cu sportivii prezenți la competiție și despre dorința de a participa împreună cu elevi ai Școlii noastre la Jocurile Europene ale Polițiștilor și Pompierilor, care vor avea loc în anul 2020 în Germania.

            La conferința de presă au participat și reprezentanții Asociației Internaționale a Polițiștilor Regiunea 3 Bacău, ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și ai Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare, care au apreciat atât reușitele sportivului Mihai GOSAV cât și rezultatele deosebite obținute în cariera profesională.


Conferința duhovnicească ”Suferința mărturisitoare din închisorile comuniste”

În spiritul educării tinerilor şi a respectului ce trebuie acordat faţă de adevăraţii mărturisitori şi mucenici ai credinţei, în data de 21 noiembrie 2019, începând cu ora 16, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a poposit Părintele monah Valerian Grecu, în vârstă de 90 ani, care a susținut elevilorConferința duhovnicească intitulată ”Suferința mărturisitoare din închisorile comuniste”
Părintele Valerian Grecu este martor și mărturisitor al credinței, după ce a petrecut 24 de ani grei de suferință în închisorile comuniste de la Gherla, Jilava, Aiud, Galați, Tecuci, Bârlad, Poarta Albă, Râmnicu Sărat, coloniile din Balta Mare, Periprava, Dumbrăveni. A cunoscut astfel personalități ale ortodoxiei românești precum părintele Arsenie Boca, Ioan Iovan, Ilie Lăcătușu, Dimitrie Bejan și alții.
La acest eveniment, au participat elevii si personalul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, minorii internați în Centrul Educativ Târgu Ocna, membrii din conducerea celor două unități penitenciare si alți enoriașii creștini care au răspuns invitației noastre.
Evenimentul a fost moderat și introdus de către preotul capelan Florin SMARANDI care a vorbit asistenței despre Identitatea națională si mărturisirii de credință.
Monahul în vârstă de 90 de ani, care și-a petrecut aproape un sfert din viață în temnițele comuniste, a împărtășit din experiența sa elevilor școlii și a mărturisit că iubirea si iertarea l-au definit ca om ”Eu iubesc cu dragoste sfântă pe toți, pentru că în iubire stă totul”. În iubire și în viața jertfită pentru oameni constă în fericirea pentru un om care a făcut din suferință bucurie și trăire pentru cei de aproape și pentru Hristos.
Timp de aproape 3 ore, invitatul special a hrănit tinerii cu cuvântul său mărturisitor și a arătat ca pildă și model de credință, voință și iubire, dar și de memorie și de cultură practică, recitind cu pasiune versuri sensibile si mobilizatoare.

Apelul la mărturisire și memorie făcut de părintele Valerian este ca libertatea, oricât de seducătoare ar fi ea, fără onoare nu poate avea niciodată valoare.
Momentul face parte din acțiunea mai amplă cu privire la memoria, mărturisirea si jertfa martirilor.
Având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric ne poate face să privim viitorul cu mai multă credință și, mai ales, cu dorința de învăța din greșelile trecutului și de a nu le mai repeta, conducerea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna își manifestă astfel toată deschiderea si disponibilitatea organizării unor astfel de activități în vederea recuperării memoriei noastre pierdute, ca datorie morală față de martiri.


Campania „Salvarea unei vieți depinde de tine”

În perioada 19 noiembrie – 20 noiembrie 2019 elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna s-au implicat voluntar în campania „Salvarea unei vieți depinde de tine”, activitate care a intrat în tradiția Școlii încă din anul 2014, și pe care instituția noastră o organizează pentru a oferi elevilor noștri oportunitatea de a-și manifesta umanismul, compasiunea și respectul față de semeni.

Însoțiți de personalul Școlii și sub atenta monitorizare a cadrelor medicale specializate din cadrul Centrului de transfuzii Bacău, elevii au ocazia să dovedească faptul că le pasă de cei aflați în suferință și că sunt gata oricând să acționeze pentru a-i ajuta.

Gestul altruist al elevilor noștri a fost susținut și de către polițiștii de penitenciare din cadrul instituției care, la rândul lor, au participat la compania de donare de sânge, constituindu-se astfel într-un un exemplu pozitiv pentru tinerii elevi.

Având în vedere faptul că în cadrul campaniei „Salvarea unei vieți depinde de tine” 2019 au fost înregistrați peste 100 de donatori, conducerea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna consideră activitatea o reușită și își propune păstrarea acestei tradiții și pentru promoțiile viitoare de elevi.
Atitudinea și implicarea elevilor reprezintă încă o dovadă a conduitei morale deosebite a acestora, și a spiritului civic și proactiv pe care școala noastră reușește să le dezvolte.


On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.