Editorial

“De-a lungul nenumăratelor ei apariţii, deşi am participat în anumite ocazii la realizarea lor, revista nu a fost tratată neapărat ca fiind un mijloc de informare consistent, temerea ori neputinţa de a aborda curajos anumite subiecte, pe cât de sensibile, pe atât de importante, au transformat, nu de puţine ori, acest posibil mijloc de comunicare într-o activitate formală… Dincolo de sarcina de a reconfigura comportamentul persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, nouă, lucrătorilor de penitenciare, ne revine, în egală măsură şi sarcina, deloc uşoară, de a convinge lumea înconjurătoare că este timpul să ne privească cu alţi ochi…Fără îndoială, într-o lume mai degrabă superficială şi nu de puţine ori satisfăcută de ea însăşi, este foarte greu să lupţi cu prejudecăţile şi clişeele care însoţesc penitenciarul, parcă din totdeauna. Dar nu imposibil!”

(Dana CENUŞĂ , Editorial, ”Revista Penitenciarelor”,  Nr. 1(4)2009, Bucureşti)

 

Prima revistă care a aparținut sistemului penitenciar a apărut în ianuarie 1912, la inițiativa Direcției Generale a Închisorilor din Romania, cu girul științific al profesorilor de la Catedra de Procedură penală a Facultății de Drept din Universitatea București, fiind intitulată „Revista penitenciară și de drept penal”.

Pentru un secol, revista a existat, cu întreruperi, sub diverse denumiri, ultima fiind „Revista penitenciarelor”, în 2012.

Deşi, în decursul unei perioade ce depășește granițele unui secol, profesioniştii sistemului penitenciar au fost martorii unor schimbări majore, totuși, ceea ce este definitoriu pentru identitatea profesională   s-a transmis din generaţie în generaţie.

Pe parcursul ultimilor ani, necesitatea schimbului de informaţii cu privire la fenomenul infracţionalităţii şi, în genere, la practica penitenciară din contextul actual, într-un mediu și format accesibil a devenit tot mai evidentă. În acest registru, colaborarea cu Universitatea Bucureşti, prin Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, a deschis perspectiva reluării procesului de editare şi publicare, într-un format modern, al revistei, titlul actual fiind:Revista de Practică Penitenciară”.

Revista este concepută ca un spaţiu de dezbatere şi dialog, de tip ”acces liber”, având ca scop prezentarea unor aspecte teoretice și practice trans-disciplinare, relevante pentru domeniul penitenciar, prin diseminarea cercetărilor, ilustrarea politicilor actuale în domeniul penitenciar (e.g. naţional, internaţional), precum şi prin reflectarea proceselor şi activităţilor complexe specifice mediului penitenciar.

Pentru a oferi calitate şi diversitate abordărilor și contribuţiilor, inclusiv din perspectiva exigențelor ştiinţifice, Revista de Practică Penitenciară se adresează specialiştilor sistemului penitenciar şi cercetătorilor, doctoranzilor şi masteranzilor, precum și altor specialiști din mediul academic, întrucât activitatea profesională a acestora este bazată, în esenţă, pe realizarea de cercetări, studii cu relevanţă pentru tematica şi direcţiile de interes ale revistei.

Revista de Practică Penitenciară îşi propune o abordare transdisciplinară, care va conferi unicitate acesteia şi, în acelaşi timp, utilitate cititorilor săi.

Numărul 1/2019 al noului format (bilingv) al revistei include șapte articole și o secțiune referitoare la elementele de interes pentru publicul țintă, din perspectiva manifestărilor științifice și a evenimentelor ce vor urma în perioada de referință a anului 2019. Articolele au fost selectate prin procesul peer-review, fiind verificat, de asemenea, gradul de similitudine cu alte publicații, prin intermediul Facultății de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universității București.

Revista acoperă o varietate de subiecte şi tematici de actualitate, de interes pentru diverse paliere de activitate, specifice mediului penitenciar. Astfel, primul articol oferă o perspectivă globală a sistemului penitenciar românesc, al doilea dezbate consecințele negative ale privării de libertate, în planul dezvoltării personalității, în al treilea articol se dezvăluie perspectiva unui lucrător de penitenciar asupra reducerii ratei de recidivă. Al patrulea articol  evidențiază corelația între structura de personalitate a persoanelor private de libertate și tulburarea de personalitate antisocială, iar al cincilea articol analizează rolul experiențelor traumatice timpurii în etiologia tulburării de personalitate antisociale. Al șaselea  articol investighează rolul vizitelor în penitenciar în menținerea cercurilor de suport social în contextul românesc. Ultimul articol abordează, bazându-se pe jurisprudență, subiectul executării popririlor asupra sumelor de bani ale deținuților, provenite din altă sursă decât din munca prestată în penitenciar.

În ceea ce priveşte evoluţia revistei, suntem pe deplin conştienţi că aceasta depinde, în mare măsură, de contribuţia autorilor articolelor, astfel încât încurajăm pe cei interesați, deopotrivă din sistemul penitenciar și de la nivelul mediului academic, să susţină acest demers, aducându-şi aportul la înțelegerea și descrierea fenomenelor specifice spațiului carceral.

Dar,  alături de cei care ne vor transmite spre publicare articole, vor fi foarte importanți și cititorii acestei Reviste. Cum spunea Haruki Murakami, calitatea unei lucrări depinde în mare  măsură de calitatea și interesul cititorilor ei. Sperăm ca articolele cuprinse în această Revistă să provoace, să incite și să fie co-făptașe la o renaștere a interesului pentru cercetare și pentru progres în sistemul penitenciar românesc. De noi toți depinde.

Invităm pe cei interesați să trimită articole pentru viitorul număr al revistei (care va apărea on-line în 29 iunie 2019), la adresa de e-mail revistapp@anp.gov.ro, până la data de 15 mai 2019.

Revista de practică penitenciară

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii