Astăzi 25-08-2019 sunt: 331 persoane private de libertate

Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin

Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin

SCURT ISTORIC

Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin  se află  la extremitatea  de vest a  municipiului Drobeta Turnu Severin, pe strada  Carol Davila, nr. 5.
În anul 1864 sub domnia lui  Alexandru Ioan Cuza  conform   Monitorului  Oficial  nr.  1015 din 06/18 mai  1864 în Drobeta  Turnu – Severin  se infiinţează  o închisoare  cu o capacitate  de 150  de locuri.
După 1956 s-a construit  o clădire anexă  în care au fost amenajate  un club, birouri  şi un dormitor pentru cadre.
În anul 1977,  urmare a  Decretului de graţiere  şi amnistiere  nr. 115,  penitenciarul rămâne aproape gol  şi prin  decretul consiliului de stat nr . 225  este desfiinţat.
În anul 1983  penitenciarul este repus în funcţiune  şi se trece la modernizarea sa.
În anul 1984 vechiul loc de deţinere  este demolat  şi se reconstruieşte o clădire  pe două nivele.
În prezent, la 30 km de municipiu, în  localitatea Vinjuleţ  unitatea dispune de o secţie exterioară si de o gospodărie agricolă în localitatea Şimian, la o distanţă de  aproximativ  8 km de penitenciar.
Unitatea are o capacitate legală de deținere de 388 locuri la capacitatea de 4m2.

 

MISIUNE ŞI VIZIUNE

Trăim  într-o societate în permanentă schimbare şi odată cu evoluţia acesteia asistăm la o schimbare de percepţie asupra rolului serviciului penitenciar în comunitate.

Penitenciarul Drobeta Turnu Severin este responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii, menţinerea ordinii publice şi securităţii naţionale.Scopul deschiderii penitenciarului faţă de comunitate, prin programe iniţiate şi dezvoltate în parteneriat cu societatea civilă, este de a apropia persoana condamnată de normalitatea vieţii de zi cu zi, de a-i oferi suportul psihic, educaţional şi profesional, astfel încât după liberare aceasta să poată avea o şansă reală de reintegrare.

Dorim să dezvoltăm un serviciu public sigur pentru comunitate, bazat pe profesionalismul, integritatea şi loialitatea personalului, precum şi pe respectul faţă de drepturile fundamentale ale persoanelor custodiate.

 

ACTIVITĂŢI ÎN COMUNITATE

Un rol esenţial al penitenciarului este acela al pregătirii persoanelor private de libertate pentru perioada post-detenţie. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesară armonizarea dintre nevoile individuale ale persoanelor aflate în custodie, oferta de intervenţie recuperativă şi aşteptările comunităţii.

 

VALORI

      Integritate: Respectăm etica profesională şi ne asumăm rigorile muncii noastre.

      Loialitate: Ne dedicăm profesiei noastre şi suntem conştienţi că rolul nostru este esenţial pentru comunitate. Rămânem fideli misiunii noastre de supraveghetori-educatori şi avem credinţa că putem contribui la dezvoltarea unei societăţi sigure care să încurajeze reintegrarea  

      Profesionalism: Responsabilitatea, obiectivitatea, fermitatea, respectul, discreţia, calitatea muncii sunt elementele esenţiale ce definesc conduita noastră profesională.  

      Respect faţă de lege: Credem în statul de drept şi în puterea legii. Respectăm şi punem în aplicare normele ce reglementează domeniul nostru de activitate.

      Orientare către rezultate: În munca noastră respectăm principiile de eficienţă şi eficacitate şi urmărim ca acţiunile noastre să aibă impact pozitiv asupra comunităţii şi persoanelor aflate în custodie.

      Orientare către individ: Susţinem  fiecare membru al organizaţiei noastre să îşi dezvolte potenţialul profesional şi să se bucure de realizările proprii alături de noi.

            Punem pasiune în lucrul cu oamenii şi acţionăm permanent pentru a asigura un echilibru între nevoile persoanelor aflate în custodie şi rigorile mediului custodial.


Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii