Reîntoarce-te la toată pagina

1400 de noi locuri de detenție finanţate prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021

 

Miercuri, 10 mai 2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a beneficiat de vizita unor înalţi oficiali reprezentând Ambasada Finlandei în România și Parlamentul finlandez prin Comitetul pentru Afaceri Juridice.

Excelenţa Sa, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei în România şi domnul Kari Tolvanen, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Juridice din Parlamentul Finlandez, împreună cu delegaţia finlandeză formată din 10 reprezentanţi ai Comitetului, au fost primiţi la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către directorul general, directorul general adjunct şi reprezentanţii Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar şi ai Direcţiei Reintegrare Socială.

Subiectele de discuţie au evidenţiat principalele provocări cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc şi preocupările recente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea supraaglomerării în penitenciare. Au fost relatate câteva dintre măsurile concrete asumate la nivelul Guvernului României, printre care: proiectul legislativ privind graţierea şi proiectul legislativ privind modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (prin care deţinuţii care sunt cazaţi în condiţii neconforme beneficiază de diminuarea pedepsei cu un număr de zile lunar), construcţia a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni, a câte 1.000 de locuri fiecare, finanţate de la bugetul de stat, precum şi construcţia de noi pavilioane şi a aproximativ 1.400 de locuri noi de detenţie la Penitenciarele Baia Mare, Botoşani, Târgu Mureş, Vaslui, Poarta Albă, Ploiești si Craiova. Acestea din urmă vor fi finanţate prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

Recent, prin finalizarea unor proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, au fost create 200 de noi locuri de deţinere pentru minorii şi tinerii de la Penitenciarul Bacău şi a fost creată o comunitate terapeutică pentru femei la Penitenciarul Gherla.

Vizita delegaţiei finlandeze şi discuţiile au continuat la Penitenciarul Bucureşti – Jilava, unde conducerea unităţii şi directorii adjuncţi de reintegrare socială şi siguranţa deţinerii au făcut o prezentare a specificului unităţii şi au condus delegaţia să viziteze spaţiile de deţinere, comunitatea terapeutică şi alte spaţii de interes.